Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnadsökningen måste bromsas

Annons

Svar till Peter Hultqvist:

Sveriges kommuner får mer pengar från staten 2007. Detta vill Peter Hultqvist få till nedskärningar. Låt oss ta det på enklaste sätt. Per ger 100 kronor till Pål en vecka. Nästa vecka får Pål 120 kronor. Tredje veckan 140 kronor. Men den fjärde veckan får Pål bara 155 kronor. Då säger Pål: "Nedskärning". Pål hade kanske hoppats på att få 160 kronor den fjärde veckan, men också 155 är en ökning.

Kostnaderna för kommunerna har ökat i Sverige, där har Hultqvist helt rätt. De kommer att fortsätta öka - bland annat på grund av allt fler äldre i befolkningen. Men kostnaderna har ökat snabbare än så. Och om inget görs, kommer de att fortsätta öka betydligt brantare än vad som kan förklaras av äldre befolkning.

Ett skäl är skolans misslyckande. Det kostar mer att ta igen på gymnasiet vad en elev borde ha lärt sig redan på grundskolan. Ett annat är att så många ungdomar "konkurrenskompletterar" sina gymnasiebetyg. De tar en extra termin eller ett extra läsår på Komvux. Det finns en lång rad andra exempel som den förra regeringen bär skulden för.

S-regeringen valde att blunda för detta och hellre hota med att alla dagens löntagare skulle få betala sin egen äldreomsorg en gång till med en ny försäkring. (Förre socialförsäkringsministern (s) Anna Hedborgs förslag.)

Nu väljer regeringen att göra något åt det - väljer att satsa på kunskap i skolan och andra viktiga åtgärder. Men vi sätter också stopp för den snabba kostnadsökningen, för att slippa stå med fickorna tomma när dagens löntagare går i pension. Vi väljer också att ge kommunerna pengar utan så mycket detaljstyrning som den s-regeringen ägnade sig åt.

Det är intressant att Hultqvists låtsas som om socialdemokraterna skulle vara mer mån om att kompensera kommunerna för ökade löner och priser. Han vet ju att ingen socialdemokratisk finansminister någonsin lovat att inflationssäkra det statliga stödet till kommunerna. Men han räknar med att väljarna inte vet det.

CAMILLA LINDBERG RIKSDAGS- LEDAMOT FOLKPARTIET

Mer läsning

Annons