Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaderna för LSS har ökat explosionsartat

/
  • Birgitta Lindgren är chef för försäkringskassan - mellan Trollhättan i söder till Mora i norr. Hon ser utredningen av LSS som ett sätt att skydda och värna en viktig rättighetslag.

Kostnaderna för LSS har fördubblats sedan 2002. Regeringen ser det som ett växande problem - och har tillsatt en utredning för att syna saken.
– Assistansersättningen är en rättighetslagstiftning som vi måste vara rädda om, säger försäkringskassans områdeschef Birgitta Lindgren.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Liksom i landet i övrigt så har kostnaderna för LSS och assistansersättningen ökat kraftigt i Dalarna under 2000-talet. Regeringen har delvis därför tillsatt en utredning för att syna saken. Försäkringskassan har levererat underlag till utredningen.

– Assistansersättning är en mycket bra förmån inom socialförsäkringen. En rättighet för många behövande. Den ger personer med omfattande funktionsnedsättningar en möjlighet att leva ett liv som andra, med självbestämmande och delaktighet i arbets- och samhällsliv. Detta måste vi vara mycket rädda om. Pengarna måste därför alltid gå till de som verkligen behöver stödet. Rätt person ska ha rätt ersättning. Om det missbrukas urholkas legitimiteten för denna lag, säger Birgitta Lindgren.

DT Debatt: Förälder in LSS-lagen: Har samhället råd med mina pojkar?

Det finns flera fall där rättsväsendet konstaterat fusk och missbruk. I Södertälje för två år sedan dömdes hela 34 personer i en härva med mångårigt och utbrett assistansfusk.

– Det här missbruket är något vi jobbar hårt för att stävja. Varje gång någon missbrukar assistansersättningen är det ett slag mot de mottagare som behöver stödet, säger hon.

Försäkringskassan har också av många anhöriga och mottagare uppfattats som allt tuffare i sina bedömningar.

– Jag tycker inte vi blivit tuffare. Vi vet att den så kallade "behovsprövningsmallen" kan upplevas som jobbig och kontrollerande. Det är naturligtvis inte roligt att svara på frågor av arten "hur ofta och hur länge man går på toaletten", eller "hur lång tid tar en tandborstning". Men dessa frågor hjälper oss att fatta rätt beslut. Den ger tydligare utredningar och hjälper oss i "likabedömningen". Den ger rättvisa, säger hon.

Försäkringskassans menar att de gör allt för att värna och skydda LSS.

– Vi är absolut inte ute efter att "klämma åt" eller stoppa någon eller fler. De som har behov av assistansersättning ska absolut inte känna sig hotade. De möjligheter som lagen skapar för många behövande i vårt land gör mig varm i hjärtat, säger hon.

Birgitta Lindgren vill inte föregå regeringens utredning.

– Men vi har sagt att det delade ägarskapet som finns i dag - mellan enskilda kommuner och försäkringskassan - inte är optimalt, säger hon.

Kommunerna ansvarar i dag för lagen de första 20 behovstimmarna - försäkringskassan för allt utöver det. Det delade huvudmannaskapet skapar otydlighet kring ansvarsfördelningen mellan stat och kommun

– Problemet är att vi inte har ett "likatänk" alla gånger. Det varierar mycket i bedömningar. Vi ser också att antalet timmar ökat något mer med privata anordnare, säger hon.

Birgitta Lindgren välkomnar därför utredningen.

– Jag är stolt över det socialförsäkringssystem vi har i Sverige. Vi måste vara rädda om detta. Det betyder att vi också måste värna och skydda systemet. Om inte urholkas legitimiteten för systemet, säger Birgitta Lindgren.

Mer läsning