Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kosovoofficeren anmäls till åklagare

Annons

Tidigast på onsdag kan förundersökningen mot den kvinnliga officer, som misstänks ha lämnat ut hemligt Nato- och FN-material i Kosovo, inledas.

Då får chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål den anmälan som Säpo upprättat. Det säger Säpos informationsdirektör Anders Thornberg.

Säkerhetspolisen, som ska utreda brott mot rikets säkerhet, övertog ärendet från Försvarsmakten på tisdagen i förra veckan. Det skedde genom att militären meddelade detta på sin hemsida, vilket inte uppskattades av Säpo.

De brott, till exempel olovlig underrättelseverksamhet, som den 34-åriga officeren kan misstänkas för, ska ha begåtts fram till våren förra året. Då framkom misstankar om att hon överlämnat hemliga handlingar till en man som hon hade en kärleksrelation med. Mannen är serb och var anställd vid den Natoledda Kforstyrkan, där svenskan tjänstgjorde. Efter ett första förhör försvann han.

Officeren togs omedelbart hem och har sedan dess tjänstgjort utan att få tillgång till något hemligt material. Vad som rent arbetsrättsligt ska hända med henne ska Försvarsmaktens personalansvarsnämnd ta ställning till i nästa vecka.

Omfattningen av vad kvinnan gjort verkar först ha klarnat sedan Natos kontraspionage i samarbete med Försvarsmaktens militär- och underrättelsetjänst (Must) rekonstruerat mannens dator och där funnit tusentals dokument och e-posttrafik mellan honom och kvinnan.

TT

Mer läsning

Annons