Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortbluff kan ha utländsk koppling

Annons

Flera banker i Australien har dragit tillbaka betalkort. Svensk polis ska granska om händelsen har kopplingar till korthärvan som drabbade tiotusentals svenska kunder i våras.

Flera banker och finansiella institutioner i Australien har drabbats av kortbedrägeri den senaste tiden. Bland annat har Westpac, ANZ, Bank of Queensland och Tasmanias myState Credit Union återkallat Visa och Mastercard. Uppgifterna i fallet är vaga och svensk polis känner inte till händelsen men ska granska den.

Det var i våras som korthärvan avslöjades. Tiotusentals svenska kunder tvingades byta kortnummer sedan deras uppgifter läckt ut genom det servicesystem för korttransaktioner som finns mellan bankerna och butikerna. Spåren ledde till ett företag i Norrköping. Ägaren och vd:n flydde till Sydamerika och enligt en anonym källa TT tidigare talat med finns ledningen i Brasilien.

Just nu bedriver polisen både yttre och inre spaning.

Det är Finansinspektionen (FI) som kontrollerar hur bankerna sköter säkerhetsrutinerna. FI har följt korthärvan sedan den uppdagades.

Det är upp till respektive bank att vidta de åtgärder som man anser nödvändiga. I bland drar banken in korten i förebyggande syfte, berättar Broman.

TT

Mer läsning

Annons