Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare sjukskrivningar

Annons

Vid en snabb fundering kan svaret tyckas givet. En samlad bedömning av flera experter bör öka chanserna för rätt vård från början.

-Nu ska vi genomföra ett projekt och en studie kring detta på Solsidans vårdcentral. Förhoppningsvis kommer studien att visa att om ett team tar sig an en patient tidigt i sjukskrivningsförloppet minskar risken för lång sjukskrivningstid.

Det säger Lars Carlsson som arbetat som distriktsläkare på Solsidan sedan 1992 och som är den som kommer att leda studien.

-Alla åtta doktorer här på Solsidan blir inblandade. Och så tar vi in en arbetsterapeut, en sjukgymnast och en kurator som kommer att jobba här två dagar i veckan. Normalt finns de på lasarettet, berättar Carlsson.

Tanken är att starta projektet i början av mars och att det ska pågå under cirka ett år. 200 patienter erbjuds att delta och av dem får 100 medverka i studien medan övriga utgör kontrollgrupp och alltså får traditionell behandling med exempelvis läkarbesök och remiss till sjukgymnast.

-Patienterna i studien kommer direkt att bedömas av teamet som också föreslår lämplig behandlingsplan. De patienter som kan bli aktuella för projektet har varit sjukskrivna i max fyra veckor. I huvudsak rör det sig om personer med olika former av smärtproblem men även psykiska problem, förklarar Lars Carlsson.

Eftersom det i grunden handlar om en vetenskaplig studie går det inte för intresserade att anmäla sig direkt till studien.

-För att det här ska gå vetenskapligt till kommer det för patienter som vill vara med att ske en lottning som avgör om de placeras i studien eller kontrollgruppen.

Landstingsledningen i Falun har anslagit 900 000 kronor till projektet. Dessa pengar kommer i sin tur från den statliga "sjukskrivningsmiljardern". Syftet är att denna miljard ska användas till bland annat olika projekt som kan medverka till minskade sjukskrivningstider.

-Större delen av pengarna kommer att gå till lönekostnader för de tre personer vi tar in från lasarettet, konstaterar Carlsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons