Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort möte Iran-USA på Irakkonferens

Annons

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice hade på torsdagen ett direkt möte med sin syriske kollega och bytte några artighetsfraser med sin motpart från Iran. Alla tre var i Egypten för att diskutera krisen i Irak.

Vid konferensen antogs en femårig stabiliseringsplan för Irak. Deltagarna från mer än 50 länder beslutade enhälligt att hjälpa Irak ut ur krisen. Planen har arbetats fram av FN, Världsbanken och regeringen i Bagdad och syftar till att stabilisera Irak politiskt, ekonomiskt och säkerhetsmässigt.

USA har på senare tid visat sig något mindre avogt inställt än tidigare till kontakter på hög nivå med de gamla fiendeländerna Iran och Syrien. Irakkonferensen i den egyptiska badorten Sharm el-Sheikh gav tillfälle till samtal.

Det blev också ett direkt möte mellan Rice och den syriske utrikesministern Walid Muallem på eftermiddagen. Det var inte känt vad de båda talade om, men en amerikansk UD-representant sade i förväg att de sannolikt skulle diskutera gränssäkerhet.

Sist ett möte på hög nivå hölls mellan Washington och Damaskus var 2005.

Rice och Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki utväxlade bara några artighetsfraser i samband med en lunch med andra utrikesministrar. Men minsta utbyte tolkas som ett tecken på ökad villighet till dialog. Om ett direkt möte kommer till stånd skulle det bli det tyngsta mellan Washington och Teheran sedan de diplomatiska relationerna bröts 1980. Konferens pågår till och med fredagen.

Avsikten med konferensen i den egyptiska badorten Sharm el-Sheikh är att försöka hitta en lösning på den blodiga konflikten i Irak.

USA anklagar Iran för att underblåsa våldet i grannlandet och utbilda rebeller. Vid ett eventuellt samtal väntas Rice kräva ett slut på införsel av vapen och utländska krigare till Irak från Iran. Regeringen i Teheran avvisar anklagelserna. Rice har klargjort att hon inte kommer att undvika ett möte med sin iranske kollega.

Amerikanska och iranska sändebud talade med varandra om Irak i Bagdad i mars. Det amerikanska sändebudet beskrev efteråt samtalet som "uppriktigt och ibland till och med hjärtligt".

Under mötet utlovade Storbritannien ytterligare motsvarande 1,35 miljarder kronor för återuppbyggnaden av Irak. Därmed har Storbritannien totalt utlovat motsvarande tio miljarder kronor.

TT

Mer läsning

Annons