Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korståg mot laglösheten

Annons

Människor i hela Sverige ser hur laglösheten breder ut sig. Oron är stor för att bli utsatt för brott. Rikspolisstyrelsen bedömer att 2,5 miljoner svenskar skräms av våldet. Security Points attitydundersökning 2004 visar att 76 procent av svenskarna är missnöjda med regeringens kriminalpolitik. Den mur av politisk tystnad som byggts upp kring brottslig- heten måste rivas.

Murbräckan i det här fallet kom att bli socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul. Några förflugna ord efter en intervju fick den effekt verkligheten själv inte lyckats åstadkomma. Vad hon sa var, att nu flyttar hon från Tensta. Hon tillade att hon inte vågar bo kvar längre. Segregation, fundamentalism och våld skrämmer henne.

Regeringen blundar för att invandrare och flyktingar hamnar utanför folkhemmet. Även om regeringen slår dövörat till så borde väl andra höra hur varningsklockorna dånar. Vi har redan våldet inpå oss i dag även om gradskillnaden är stor. Hur är det med synen och hörseln hos Dalarnas socialdemokrater? Vart ska vi flytta om vi inte vågar bo kvar på grund av upptrappat våld?

Även om det inte berör regeringen så är det för den breda massan fullständigt klart att det inte är någon mänsklig rättighet att kränka andra människor genom brott. Det är dessutom en grundlagsfäst mänsklig rättighet i Sverige att slippa utsättas för brott. Regeringen ansvarar för att grundlagarna följs.

Möjligheterna finns att ställa regeringen till svars för att den fattar beslut och driver en politik som är skadlig för samhället och medborgarna. Ministrarnas handlande kan prövas inför konstitutionsutskottet och av medborgarna direkt i riksdagsvalet i höst.

Om medborgarna upplever att regeringens politik inte ger dem den grundlagsfästa säkerheten så kanske de vill använda sina pengar för att ordna sitt eget skydd. Det kan redan vara på väg. Det kan bli så att den svenska regeringen mer och mer tappar kontrollen över skatteuttaget. Sverige kan bli det första landet i världen med en regering som förlorar rätten att ta ut skatt. Följden blir naturligtvis kaos i hela välfärds- systemet.

Om vi är överens om att det ligger någon sanning i ovanstående verklighetsbeskrivning så är det hög tid att vi får en ny regering efter valet 2006. Brottsligheten borde bli ett av de första problemen för den nya regeringen att ta itu med.

Kraven på den nya regering som ska ta tag i den nuvarande regeringens försummelser blir stora. Låt oss tänka oss att medborgarna anser att risken att bli utsatt för brott ska halveras till år 2015. Innebörden av detta krav blir en ny ordning där samhället ska kontrollera brottsligheten och inte brottsligheten samhället.

De som sätter sig i en ny regering vet då vad som gäller. För att tillfredsställa medborgarna ska brottsligheten halveras till 2015. Det till synes omöjliga kan med bra politik bli möjligt. Ett gott ledarskap är vad som behövs. Förslag och idéer ligger färdiga både hos medborgarna själva och anställda inom rättsväsendet och andra myndigheter.

Låt oss tillsammans genomföra ett korståg för att vi i vår vardag ska få leva trygga och säkra. I vårt samhälle ska ingen behöva flytta från sitt hem på grund av rädsla för grannarna.

TORBJÖRN CARLSSON TORBJÖRN CARLSSON ÄR AKTIV CENTERPARTIST OCH BOSATT I MORA.

Mer läsning

Annons