Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körsång – ett gott tecken

Annons

Målet med studien har varit att försöka hitta förklaringar till att vissa glesbygder utvecklas positivt och andra negativt trots att villkoren är likartade. Duon har undersökt olika indikatorer varav några belyser det sociala kapitalet.

- Socialt kapital är viktigt, men svårt att göra studier av som verkligen håller, säger Hans Westlund, professor vid Institutet för tillväxtpolitiska studier i Östersund.

En av få variabler som gick att använda visade sig vara kyrkans körstatistik. Genom att jämföra körverksamhetens storlek med bygdens utveckling kan duon dra den intressanta slutsatsen: Ju fler körsångare en bygd har, desto bättre blir utvecklingen i den bygden. Förutsatt att det är en glesbygd.

- Och det här är signifikant, alltså ingen slump, säger Westlund.

Slutsatsen stöds av Robert Putnam - en av det sociala kapitalets urfäder - som i samband med forskning i Italien omnämnt kyrkokörernas betydelse där. Men sambandet visade sig bara i svenska glesbygdskommuner, inte i tätortskommuner eller tätortsnära landsbygdskommuner.

Hur kan det vara så här, tror du?

- Det har nog att göra med att man genom körverksamheten bidrar med en social gemenskap som är positiv för hela bygden, säger Westlund.

Så Dalarnas glesbygdskommuner borde satsa på fler körer?

- Nej, det går inte att satsa bara på en faktor, det krävs mer för en positiv utveckling.

Sjunger du själv i kör?

- Nej, det har jag inte tid med.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons