Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruptionen ökar i Afghanistan

Annons

I Afghanistan är korruptionen i dag värre än under någon annan regim, anser en majoritet av befolkningen. Korruptionen är så utbredd att den bedöms riskera att undergräva statens auktoritet.

Tankesmedjan Integrity Watch Afghanistan (IWA) har intervjuat 1|250 personer runt hela landet. Omkring 60 procent av de utfrågade tycker att den demokratiskt valda regeringen under president Hamid Karzai är den mest korrumperade sedan kommunisternas maktövertagande i slutet av 1970-talet.

Ungefär hälften av de tillfrågade bedömer att varannan offentligt anställd tjänsteman kräver mutor för att utföra sitt arbete.

Enligt IWA tvingades varje afghanskt hushåll förra året betala motsvarande cirka 700 kronor i mutor till tjänstemän. Det är ungefär en femtedel av genomsnittsinkomsten i landet.

Han tillade att den höga korruptionsnivån är ett tecken på att staten inte har full kontroll över sitt territorium.

Afghanska regeringen, analytiker och utländska biståndsgivare anser unisont att korruptionen, opiumhandeln, det talibanledda väpnade upproret och bristen på arbeten är de största hindren för att skapa fred och välstånd. Regimens oförmåga att skapa arbeten och försnillandet av biståndspengar ökar stadigt befolkningens besvikelse.

Rättsväsendet anses vara den mest korrumperade delen av samhället, därefter kommer inrikesdepartementet som bland annat ansvarar för polisen.

TT

Mer läsning

Annons