Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körer i kris efter kyrkbranden

Annons

- Totalt handlar det om 420 kompletta körverk som förstörts i branden, berättar Jörgen Engström, som är ansvarig för Ludvika församlings musikverksamhet.

Det är en ganska kostsam historia att återställa repertoaren om man betänker att dessa körverk omfattar partitur och 20-talet stämmor per verk som måste återanskaffas.

Till detta kommer också musiklitteratur i form av böcker av stort värde.

Bland ammat fanns här hela Birgitta Hambergs arbetsmaterial.

- Tur i oturen var i alla fall att alla orgelstämmor förvarades inne i själva kyrkorummet, så det materialet är oskadat, berättar kantor Birgitta Hamberg som har sin verksamhet förlagd till Lillkyrkan där hon bland annat leder barn-och ungdomskörerna Lillkorallerna, 6-8 år, och Korallerna, 9-12.

Tills vidare förläggs verksamheten till Kyrkkällaren i Slånbärsgården 10 där ju kyrkan hade sina lokaler innan Lillkyrkan stod färdig.

På tisdagskvällen samlades Lillkyrkans kör där för att prata igenom situationen och hur man ska bedriva verksamheten.

- Jag hoppas att vi kan återställa en del av notmaterialet.

Har vi tur har körmedlemmarna själva tagit hem kopiorna av sina stämmor, sade Birgitta Hamberg före mötet med kören.

- Dessbättre har ju medlemmarna sina egna kopior av stämmorna, för att kunna göra individuella understrykningar och personliga anteckningar i notskriften.

Kan vi kopiera dessa har vi en chans att få en någorlunda komplett notuppsättning, berättade Birgitta Hamberg som senare till sin glädje kunde konstatera att en ordningsam körmedlem förutseende nog hade en näst intill komplett samling av det material kören arbetat med under många år.

I går, onsdag, samlades de yngsta körsångarna för motsvarande genomgång vid Slånbärsgården.

Birgitta Hamberg kom till träffen med en praktiskt taget tom arbetspärm.

- Eftersom hela mitt verktyg för körverksamheten gick till spillo blir det att börja från ruta ett, konstaterar hon innan hon övergick till att informera sina unga sångare om nya arbetsrutiner, tider och platser för den fortsatta verksamheten.

-Dessbättre har vi ett fint referensbibliotek på Församlingsgården och det kommer till pass nu när man får utarbeta nya rutiner, säger Birgitta Hamberg.

Det kan tilläggas att Lillkyrkans finska kör, Ankarkören, drabbades av samma öde när det gäller repertoaren.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons