Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte fuktskadat hus

Annons

Efter ett halvår av renovering flyttade Martin Östberg och sambon Katja Lindahl in i huset i Hälsingberg utanför Falun. En natt vaknade Katja av ett droppande ljud.

-Ljudet kom från badrummet på övervåningen. Det var i november när det regnade mycket och det droppade från badrumstaket, säger Martin Östberg.


Det visade sig att det läckte in från taket via ett avluftningsrör från avloppet. Ett fel som besiktningsmannen, ett år tidigare, inte hade noterat vid besiktningen.

Runt röret i badrumstaket är träet svart och murket och det finns risk för att vattenskadan har spridit sig till andra delar av huset.

-Jag trodde att man hade ett skydd när man tar in en besiktningsfirma för 6000 kronor. Varför ska man annars ta in en besiktningsman? undrar Martin Östberg.

Men att besiktiga huset är bra, tycker Per Bergström, marknadsansvarig på Anticimex byggnadsmiljötjänster.

-Det finns säkert många fel och brister som besiktningsmannen har upptäckt. Man ska komma ihåg att en besiktning av ett hus inte är en dolda fel-försäkring utan en riskbedömning som säljaren och köparen kan använda sig av för att komma överens om priset.

-Det finns fel och brister om inte går att upptäcka, säger han.

-Hade vi fått veta vid besiktningen att halva badrummet var fuktskadat hade vi förmodligen inte köpt huset. Eller åtminstone hade vi prutat ner priset, säger Martin Östberg.

Veronica Lidman Ek är konsumentvägledare i Falun. Hon menar att ärendet inte är enkelt.

-Det beror helt på vad köparen och besiktningsföretaget kommit överens om att besiktningen ska innehålla. Innehållet i en överlåtelsebesiktning kan variera, säger hon.

Enligt Lidman Ek finns två vägar för Martin och Katja.

-De kan få saken prövad hos Allmänna reklamationsnämnden, Arn, gratis. Annars kan de stämma Anticimex, och själva kontakta en advokat, berättar Lidman Ek.

Hur mycket skadan kostar att åtgärda är oklart. Det beror på om bottenvåningen också är fuktskadad, om vattnet har runnit ner i den nyrenoverade trappan.

-Det kommer att kosta minst 30000 kronor att fixa vattenskadan, men först när vi brutit upp väggen vet vi hur mycket fukten har spridit sig, säger Martin Östberg.

Per Bergström på Anticimex säger att företaget står för kostnaderna om en besiktningsman gjort fel.

-De kan få ärendet prövat i Anticimex skadenämnd, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons