Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstadens tveksamma policy

Annons

Falu kommun torde, som en turistkommun, vara angelägen om ett gott förhållande till besökare från andra orter. Som tillfällig besökare blir man emellertid mycket besviken på den policy som kommunens bostadsföretag, Kopparstaden AB, tillämpar när det gäller parkeringsplatser för gäster hos någon boende i företagets lägenheter.

Under ett relativt långt liv har jag besökt åtskilliga orter i landet, men innan jag första gången besökte Falun hade jag aldrig upplevt att parkeringsplatser för besökande var belagda med avgift.

I Örebro, där jag bor, har kommunens bostadsföretag, ÖBO, över 20 000 lägenheter i ett tiotal områden men i inget av dessa behöver tillfälliga besökare betala för en plats för bilen.

Min dotter, som bor i Övre Norslund i Falun, brukar säga att hon tycker det är genant att bjuda hem gäster över några dagar då dessa tvingas betala för att få umgås med sitt värdfolk.

Ett minimikrav då man har installerat parkeringsautomater bör vara att dessa ska fungera, vilket alltför ofta inte är fallet på Gammelvägen i Falun.

Eftersom det under varje automat finns en liten skylt som säger att man inte får parkera där om automaten är trasig, innebär detta att besökaren förväntas ge sig iväg längre bort för att försöka hitta en parkeringsplats med en fungerande automat. Detta är en mycket stor källa till irritation.

Om nu Kopparstaden anser sig vara tvunget att ta betalt för gästernas parkering, tycker jag att det minsta man kan begära är att de befintliga parkeringsautomaterna ska vara utrustade så att de kan ta emot inte bara enkronor, utan även fem- och tiokronorsmynt.

Som det nu var i julhelgen, med en nära 30-gradig kyla och med affärer och banker stängda, kunde man bara konstatera att förrådet av enkronor var slut och att inga nya fanns att uppbringa.

Det kan ju alltid sägas att detta skulle man ha tänkt på innan man besökte Falun och därmed skaffat sig ett ordentligt förråd av enkronor, men det är ju inte så lätt att veta att just Kopparstaden, som ett av sannolikt mycket få bostadsföretag i landet tillämpar denna policy för gästande bilister.

Bristen på enkronor resulterade i att jag två gånger med kort mellanrum under helgen tvingades konstatera att det satt en parkeringslapp på bilen.

Nu får jag alltså lämna turiststaden Falun fyrahundra kronor och en illusion fattigare.

LARS MELLBERG

Mer läsning

Annons