Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstaden bygger fler hissar

Annons

- Hissar är ingen högprioriterad fråga. Vi upplever det inte som ett så stort problem. Men det är klart att vissa lägenheter kan bli ännu lättare att hyra ut om det finns hiss, säger Kopparstadens vd Pär Nyberg.

Kopparstaden ska nu ta fram en plan för hissbyggandet. Inte minst som förberedelse för det statliga hissbidrag som kan komma från och med 2007.

Kopparstaden har cirka 6 500 lägenheter i Falu kommun. 1 250, eller nästan 20 procent, av dem har tillgång till hiss.

Om fem år är det meningen att alla offentliga lokaler och allmänna platser i Sverige ska vara tillgängliga för funktionshindrade. Men när det gäller bostäder i äldre hus finns inga lagkrav på hiss.

Behovet kommer dock att öka, i takt med att de stora barnkullarna från 1940 blir äldre och att fler gamla förväntas bo kvar hemma.

- Dessutom verkar den yngre generationen ofta tycka att hiss är självklart, säger Pär Nyberg.

En del av de äldre husen är redan förberedda för hiss. Det finns alltså plats i trapphuset. Så ser det till exempel ut i Kopparstadens hus i Herrhagen, där fyra av 41 hus redan fått sin hiss. Den här typen av hus kommer också högst på listan när det fortsatta hissbyggandet ska planeras. Måste man bygga hissen utanpå huset, blir det nämligen dubbelt så dyrt. Kostnaden ökar från cirka 500 000 kronor till en miljon kronor.

- Vi måste prioritera våra resurser och det är mest rimligt att i första hand bygger där det är förberett, säger Pär Nyberg.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons