Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpenhamn ser ut som en krigszon

Annons

Stadsdelen Nörrebro i Köpenhamn liknade mest en krigszon efter de våldsamma protester som utbröt då polisen stormat det omstridda Ungdomshuset. Minst fyra människor skadades och mer än 150 ungdomar greps. Oroligheterna varade hela torsdagen.

Ungdomar, som motsätter sig försäljningen och rivningen av Ungdomshuset, slogs med polis, stack sopcontainrar i brand, byggde barrikader och tände eldar på gatan.

Många butiker i området runt Ungdomshuset försökte barrikadera sig. Glasmästare arbetade för fullt med att sätta upp träskydd för butiksfönstren.

Framåt kvällen började gatustriderna igen.

TT:s utsände Fritz Schibli rapporterade om ett demonstrationståg på omkring 1 000 ungdomar som begav sig mot Ungdomshuset längs Nörrebrogade. Polisen försökte stoppa dem. Men bråk utbröt och ungdomarna byggde barrikader över gatan och tände eld på dem. Flammorna var fyra-fem meter höga.

Till slut bad polisen demonstranterna lämna platsen i drottningens namn. Gjorde det inte det skulle de bli anhållna. Varningen ropades ut tre gånger i megafon. Sedan tog polisen till tårgas för att driva bort demonstranterna. Men lyckades dåligt. Rena kaoset utbröt på Nörrebrogade.

Vid Blågårds Plats använde polisen tårgas mot ungdomarna.

En del orosmakare fortsatte till Christianshavn där de tände flera bål och sköt smällare. Brandkåren fick ta hand om flera eldsvådor sedan även bilar stuckits i brand.

En talesman för Ungdomshuset hoppades på tillströmning av sympatisörer från Sverige, Tyskland och andra länder. Det fick man också. Av dem som ställdes inför häktningsdomare på torsdagskvällen var 36 utlänningar.

Två personer, en 18-årig kvinna och 36-årig man, var de första som fick som placerades i häkte.

Den danska polisen bad kollegerna i Skåne att hålla utkik efter individer som kunde vara väg för att delta i bråken. Tre yngre män greps i Malmö, enligt polisen "klädda och utrustade för kravaller". De är misstänkta för förberedelse till misshandel och grov skadegörelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Stockholmspolisen skärpte bevakningen vid den danska ambassaden, där ett tiotal personer demonstrerade och mobiliserade till en sympatidemonstration i Kungsträdgården. De upp till 70 deltagarna höll sig dock lugna.

I Oslo kastade ett 100-tal demonstranter färg och snöbollar mot den danska ambassaden.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

Torsdagens oroligheter startade efter polisens stormning av Ungdomshuset på Jagtvej tidigt på morgonen. Försvaret bistod med helikoptrar varifrån poliser från insatsstyrkan firades ner på taket. Samtidigt lyfte två bygghissar upp andra poliser till fönstren, så att många kunde ta sig in samtidigt. Enligt polisens uppgifter påträffades stora mängder vapen vid stormningen.

Allt fler ungdomar som ville protestera kom dit under morgonen och förmiddagen. Enligt danska UD ledde de danska ungdomarnas protester till sympatiyttringar i Stockholm, Göteborg, Oslo, Berlin, Flensburg och Wien.

TT

Mer läsning

Annons