Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpenhamn ser ut som en krigszon

Annons

Utrymningen av Ungdomshuset gick förhållandevis smärtfritt. Men efterspelet innebar att Köpenhamn såg ut som en krigszon. Över 200 personer har gripits och fem skadades under de våldsamma protesterna.

Tidigt på fredagsmorgonen var det förhållandevis lugnt på Nörrebro, där oroligheterna startade. Men på Prinssesegade vid Christiania sökte demonstranter konfrontation med polis. Eldar tändes och bilar stacks i brand. När polisen ryckte fram flydde de protesterande in i Christiania, bara för att vända tillbaka och sätta fyr igen - så fort polisen drog sig tillbaka något.

Utrymningen av Ungdomshuset startade på torsdagsmorgonen när en av försvarets helikoptrar firade ner poliser på taket till byggnaden. Samtidigt lyftes poliser upp med byggkranar så att de kunde skära sig in. Efter några minuter hade man fått kontroll, och 36 personer som uppehöll sig inne i huset greps.

På morgonen dök fler och fler demonstranter upp, och oroligheter började att sprida sig.

En demonstration, som startade klockan 17 från Blågårds Plads, urartade. Barrikader byggdes, bål tändes på gatorna och poliser blev bombarderade med gatsten, flaskor och brandbomber.

Sent på eftermiddagen nådde oron Christianshavn och eldar tändes på Torvegade. Mot kvällen och natten till fredagen var det förhållandevis lugnt på Nörrebro. Men då startade oroligheter i området kring Christiania där det tidigt på fredagsmorgonen var fortsatt oroligt.

På fredagsmorgonen hade 206 personer gripits. De 36 som greps i Ungdomshuset förhördes av häktningsdomare. 34 blev häktade i 27 dagar, en hölls i fortsatt förvar och en frigavs.

Tidigt på morgonen sade polisen att ytterligare ett 50-tal gripna kan komma att förhöras av häktningsdomare.

Trots de våldsamma oroligheterna kom endast fem människor till skada, bland dem en polis som fick lättare brandskador. Värst skadad var en demonstrant i Christianshavn som fick ett par fingrar bortsprängda när han skulle kasta en smällare.

I Århus och Aalborg hölls flera sympatidemonstrationer, och i Hamburg greps fjorton demonstranter vid en demonstration mot danska konsulatet. Även i Oslo, Stockholm, Göteborg, Berlin, Flensburg och Wien hölls demonstrationer mot danska beskickningar.

De protesterande motsätter sig försäljningen och rivningen av Ungdomshuset.

TT

Mer läsning

Annons