Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpenhamn: 643 gripna

Annons

Lugnet har återvänt till Köpenhamn, men polisen fruktar nya upplopp. Staden har skakats av tre dagars kravaller och liknats vid en krigszon. 218 personer har häktats och 643 gripits. Minst elva svenskar häktades i helgen.

Vid lunchtid kom polisen med de nya siffrorna över antalet gripna och häktade i samband med oroligheterna.

De häktade är bland annat misstänkta för våld mot tjänsteman och gatuoroligheter.

Av de gripna är 56 ungdomar under 18 år. Av dem har 20 häktats. Bland de gripna finns 140 utlänningar: 20 är svenskar, lika många norrmän och 25 från Tyskland. De övriga kommer från olika länder i Europa och någon till och med från USA.

Polisen väntade att det skulle hållas häktningsförhandlingar mot ytterligare sju gripna under söndagen.

I natt var det oro i luften utanför Ungdomshuset. Ett stort antal polispiketer, många av dem svenska, körde längs gator och på trottoarer, uppenbarligen i syfte att driva bort ungdomar och nyfikna som samlats i kvarteren.

En bensinbomb kastades mot en privatbil. Poliserna lyckades inte släcka elden, utan fick kalla på brandkåren. Överallt finns svarta märken i asfalten efter utbrända bilar som forslats bort.

På ett ställe hade demonstranter börjat bygga barrikader av soptunnor. Under de senaste dagarnas upplopp har den metoden använts för att skapa brinnande hinder mot polisens fordon.

I kvarteren runt Ungdomshuset på Jagtvej på Nörrebro fortsatte polisens patrulleringar efter midnatt. Även TT:s journalister blev bortfösta. Något allvarligt försök att rensa området på nyfikna verkade det dock inte röra sig om.

Lördagens stora demonstration för Ungdomshuset startade lugnt. Ett par tusen ungdomar befann sig på Rådhuspladsen medan polishelikoptrar surrade över deras huvuden.

Musiken dånade ut över torget där många medelålders människor och många föräldrar med barn deltog i massmötet. Line Barfod från vänsterpartiet Enhedslisten talade och anklagade myndigheterna för olovlig försäljning av Ungdomshuset.

Bland demonstranterna fanns också representanter för organisationen Föräldrar mot polisbrutalitet. Jeanette Perlt, som själv greps i torsdags tillsammans med sin 13-åriga dotter, sade att hon var på plats för att kontrollera så att polisen skötte sitt arbete på ett ordentligt sätt. Hon säger sig ha sett många övergrepp. Bland annat har polisen slagit vilt med batonger och gripit personer helt utan anledning. När hon greps hade hon organisationens väst på sig.

I går kväll greps tre svenskar vid Vesterport station. Enligt polisradion var männen utrustade med brännbar vätska och någon form av vapen.

TT

Mer läsning

Annons