Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpare klar till vindkraftverken på Fjällberget

Annons

Under mellandagarna har Vindkompaniet gjort slag i saken och gjort klart med en köpare. Inte minst sedan föreningen Fjällbergsvind, Dala Kraft och VB-energi ställt sig tvekande till de 140 miljoner kronor som ska satsas i anläggningen i Grängesberg.

- Vi är självklart mycket besvikna på att vi inte lyckades att nå en uppgörelse med Vindkompaniet, suckar Bengt Lindstrand, ordförande i Fjällbergsvind.

Redan i höstas markerade föreningen att man tyckte att 140 miljoner kronor var för dyrt.

- Visst hade priset en avgörande betydelse men det fanns även andra detaljer i avtalet som vi tvekade till. Det gäller saker som leveranser och framtida garantier för att nu nämna något.

- Att säga att vi var för snåla eller inte är svårt att säga.

- Vi ska ha ett styrelsemöte i veckan och då ska vi sammanfatta de förhandlingar som varit, säger Bengt Lindstrand.

Vindkompaniet är mycket belåtna med sin uppgörelse.

- Vi hade självklart hoppats att få med lokala köpare men vi är ett affärsdrivande företag och när det nu dök upp en intressent så måste vi slå till, understryker Staffan Niklasson.

- Suget efter energi är så stort att det gäller att slå till snabbt för såväl köpare och säljare.

Fjällbergsvind känner sig besvikna. Har du förståelse för detta?

- Visst och det är tråkigt att vi inte nådde ända fram.

Niklasson är oerhört glad över att avtalet med den danska leverantören Vestas är klar.

- För Vestas är fem vindkraftverk småsmulor med tanke på andra gigantiska order som dom har runt om i världen. Därför är vi väldigt glada att vi helt enligt tidsplanen kommer att kunna dra i gång verksamheten på Fjällberget i oktober.

Redan under vintern kommer Vindkompaniet att avverka skog i området för bland annat dragning av vägar. När sedan tjälen gått ur marken börjar arbetet med fundamenten för de jättelika vindkraftverken.

Enligt de beräkningar som gjorts skulle de fem vindkraftverken kunna försörja 6 000 hushåll med el årligen. Då är dock inte uppvärmning medräknat.

För Fjällbergsvind gäller det nu att hitta ett nytt alternativ.

- Vi kommer att ha en extra stämma efter veckans styrelsemöte. Då ska vi förhoppningsvis ta ett beslut om att hitta ett nytt alternativ med vindkraft, förklarar Bengt Lindstrand.

Var och när finns det dock inga tankar på i dagsläget.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons