Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiell general pensioneras

Annons

En amerikansk general som offentligt beskrivit kriget mot terrorismen som kristendomens kamp mot Satan går i pension.

Generallöjtnant William Boykin avslutar därmed en 36 år lång karriär. Han är flerfaldigt dekorerad veteran och har varit befälhavare för den militära antiterrorstyrkan Delta och har innehaft en underrättelsepost med uppdrag att fånga in bland annat al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

Boykin pensioneras i augusti, sade major Pat Ryder, en talesman för Pentagon.

Han kommer att som vice statssekreterare med ansvar för underrättelsefrågor ersättas av Richard Zahner, chef för signalunderrättelse vid spionorganisationen NSA (National Security Agency).

General Boykin, blev känd efter att han 2003 höll en rad offentliga anföranden med religiösa tongångar. I flera av dem, som han framförde iklädd uniform, hävdade han att USA blivit angripet av terrorister eftersom landet är kristet. Följaktligen är kriget mot terrorismen enligt hans tolkning en kamp för att krossa Satan.

Boykins uttalanden fick hård kritik från muslimska grupper i USA och åtskilliga kongressledamöter, och president George|W Bush tvingades påpeka att han inte tyckte som generalen.

Muslimska grupper har också krävt besked om vilket inflytande Boykin kan ha haft på de förhörsmetoder USA använt mot irakiska och afghanska fångar.

I försvarshögkvarteret Pentagons utredning om Boykins uttalanden framgick att generalen i strid med reglerna inte lämnat in sina tal för förhandsgranskning och godkännande. Han underlät också att påpeka vid sina offentliga framträdanden att hans åsikter inte uttryckte Pentagons officiella ståndpunkter.

Den dåvarande försvarsminister Donald Rumsfeld tog Boykin i försvar och prisade generalens "enastående meriter".

TT

Mer läsning

Annons