Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiell abortfråga under lupp

Annons

Socialstyrelsen granskar nu det politiskt känsliga ämnet om barnmorskor ska ges rätt att utföra medicinska aborter.

Varken regeringen eller vårdens aktörer är ense i frågan.

Sverige har alldeles för långa abortköer, har Socialstyrelsen slagit fast. En ny utredning ska bland annat ge svar på om väntetiderna kunde minska om även barnmorskorna fick rätt att utföra aborter på medicinsk väg. Utredningen ska också ge svar på om patientsäkerheten skulle påverkas och om barnmorskorna skulle behöva komplettera sin utbildning.

Enligt nuvarande lagstiftningen får bara läkare utföra aborter, men detta ifrågasätts av allt fler. Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund har till exempel sagt att det är "fruktansvärt" att en kvinna som har fattat det svåra beslutet att genomgå en abort måste vänta _ ibland så länge att tiden stänger dörren för möjligheten till medicinsk behandling.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet står bakom kravet på ändrad abortlag, liksom regeringspartierna folkpartiet och centerpartiet.

På andra sidan i frågan finns Läkarförbundet och Svensk förening för obstetrik och gynekologi, som backas upp av moderaterna och kristdemokraterna. Socialminister Göran Hägglund (kd) vill inte ändra lagen.

Kenneth Johansson, vårdpolitisk talesman för centerpartiet, välkomnar utredningen och tror att regeringspartierna trots allt ska kunna komma överens i frågan.

TT

Mer läsning

Annons