Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kontrollera brand- varnarna"

Annons

Vid tre av de senaste månadernas villabränder totalförstördes fastigheterna. Vid den fjärde fick huset och inredningen omfattande skador.

Med största sannolikhet är det olika brandorsaker vid alla bränderna.

- Det är svårt att helt förebygga bränder, men från räddningstjänsten vill vi uppmana alla att se över brandsäkerheten och inte minst att se till att brandvarnarna fungerar, säger Thomas Gruhs.

Lördagskvällens brand i Syrholn, Dala-Floda, var mycket svårsläckt eftersom det brann i ett kryputrymme utan ingång och under ett plåttak.

- Branden har lett till att vi beslutat att komplettera vår utrustning med dimspikar. Förenklat uttryckt är det grova spikar som kan slås genom träväggar, plåttak och andra material. Genom att ansluta slangsystem till hål i spikarna möjliggörs effektiv rökgaskylning även i "oåtkomliga" utrymmen och i rum dit vi av säkerhetsskäl inte kan gå in med rökdykare. Spikutrustningen har också fördelen att den minimerar syretillförseln, förklarar Gruhs.

Utrustningen kan också användas för att avgränsa en brand i en större byggnad, exempelvis ett hyreshus. Med hjälp av spikarna upprättas en form av brandgata i fastigheten.

- Vi har sedan tidigare en dimspikutrustning vid Gagnefskåren. Nu har vi beslutat att köpa in sådan även till kårerna i Björbo och Mockfjärd, säger Gruhs.

Mer läsning

Annons