Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontaktade kvinna trots förbud

Annons

En 49-årig man hade besöksförbud efter att ha hotat och ofredat en kvinna i Avesta. Men han kunde inte låta bli att kontakta henne igen.

Mannen slipper dock fängelsestraff. Falu tingsrätt anser att påföljden kan stanna vid böter.

49-åringen har dömts tidigare för överträdelse av besöksförbud 2003. Då fick han villkorlig dom med skyddstillsyn och särskild behandlingsplan.

Året därpå anmäldes han igen för att ha överträtt besöksförbudet vid två tillfällen genom att kontakta kvinnan på telefon.

Själv hävdade han att samtalen skett av misstag. Första gången han ringde var han berusad. Han skulle ringa sin dotter, men slog av misstag fel nummer.

Den förklaringen tycker tingsrätten är osannolik. 49-åringens invändning är en efterkonstruktion, som inte kan frita honom från ansvar, står det i domslutet.

Däremot frias han på den andra åtalspunkten.

Den gången kom telefonsamtalet från en kamrat till 49-åringen. När kvinnan lyssnade av sin telefonsvarare hörde hon dock 49-åringens röst på bandet.

Men det räcker inte som bevis, anser tingsrätten. Även om det är fråga om återfall i överträdelse av besöksförbud, handlar det om ett enstaka fall.

Tingsrättens bedömning blir därför att 49-åringen ska dömas till 80 dagsböter. Om fängelse hade valts skulle sex månader ha dömts ut.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons