Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumentverket varnar för telefonbedragare

Annons

Nu varnar Konsument Europa, en avdelning inom Konsumentverket som informerar om handel med andra EU-länder, alla i Dalarna för telefonbluffen.

- Vi arbetar med information om handel inom EU-länderna. Det som gäller USA ligger alltså utanför, men det är så många som hör av sig att vi hjälper till med att informera om telefonbluffen med resorna, säger Ea Hamilton, rådgivare vid Konsument Europa.

Hon berättar att det är många företag i USA som sysslar med telefonförsäljning av resor och kryssningar. Alla är inte skumma, men det gäller att vara försiktig.

- Det kan vara mycket svårt att avbeställa och få tillbaka pengarna, säger Ea Hamilton.

När det ringer i mobiltelefonen eller hemma är det en inspelad, engelsktalande röst, som berättar att du vunnit en lyxkryssning för två till Karibien.

Du uppmanas sedan att trycka på en viss knapp på telefonen för att få veta mer om vinsten. En försäljare tar vid och berättar att biljetterna skickas direkt efter att du har lämnat ditt kontonummer och betalat "skatten" för vinsten, ofta 449 dollar.

Det är många i Dalarna som blivit uppringda. I går hade bluffmakarna hunnit fram till bokstaven S på efternamnet.

- Enligt vad vi fått fram ringer man upp efter alfabetet, säger Ea Hamilton.

Hon berättar vidare att om man uppger sitt kontonummer och godkänner att beloppet dras från kontot, är det i praktiken omöjligt att få tillbaka pengarna.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons