Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstmuseet öppnar igen efter time-out

Annons

Invigningen 2003 följdes av ett godkänt 2004 mycket tack vare Marie Kröyer-Alfvén-utställningen. När sedan tappet på tusentals besökare förra året resulterade i underskottet 1,2 miljoner kronor beslöts det att stänga konstmuseet för att se över verksamhet och ekonomi.

Strax före jul beslutades efter livlig debatt och votering 25-23 i fullmäktige att kommunen skulle skjuta till ytterligare 330 000 för att rädda årets verksamhet. När sedan fastighetsägaren Skoglunds rabatterade årets hyra med motsvarande belopp och Hilding Linnqvists fond dubblade förra årets 200 000 kronor i bidrag var museet räddat för den här säsongen. Parallellt med årets verksamhet ska ett utvecklingsarbete pågå mellan kommunen och museet under ledning av kommunchef Göran Wigert.

Nu finns det tecken på optimism igen. Bo Pettersson tänker närmast på konstmuseets vänförening som gör en storstilad insats, men visst kommer även ett framtida behov av bidrag och sponsring att behövas, menar han.

Utställningskommissarie Ann-Sofi Topelius andas optimism. Hon talar om bättre marknadsföring, ny hemsida, föreläsningsserie, musik och en sommarutställning med namn som Masolle och Zorn. Från den 1 april fram till sommarutställningen med start den 20 maj finns Marie Kröyer-Alfvén konst i Grafikrummet. Allt för att komplettera Skagenutställningen i Mora.

- Jag tror det här kan locka, funderar Ann-Sofi.

Siljansnäsaren Helmer Masolles konst visades 1936 i Liljewalchs och 1944 i Falun.

- Här visar vi honom i helfigur.

Helmers fru Aina Stenberg- Masolle (1885-1975) är välkänd för sina akvareller och teckningar, sagoböcker, julkort och bokillustrationer. Barnbarnet och skulptrisen Annika Masolle kompletterar, och så Anders Zorn. Grafik ur Zornmuseets samling visas.

Zorn var en vän och en förebild för Helmer Masolle. När Helmer och Ainas äldsta dotter döptes figurerade Anders Zorn som gudfar.

Fotnot: På lördag-söndag blir det barnaktiviteter i sportlovstider. Sedan fortsätter vårens öppettider under helgerna fram till 20 maj då sommarsäsongen startar med dagligt öppethållande fram till 17 september.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons