Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstformen förenar

Annons

Falukonstnären Ragnhild Fredell är utställningens projektledare. I en veckas tid har hon arbetat med att sammanställa de skilda verken till en helhet i det kala och industribetonade Kompressorhuset. Utställarna, konstnärer från emaljverkstäderna i Falun och Gävle, representerar en uppsjö av uttryck.

- Det finns en stor experimentlusta inom emaljkonsten. Materialet inbjuder till experiment och nytänkande och det kommer fram i utställningen. Man ser hur olika det kan bli.

Ragnhild Fredell målar direkt på emaljen. Man kan också sprutmåla den eller arbeta med screenteknik. I utställningen finns även exempel på blandtekniker, som emalj tillsammans med betong.

- Jag är nyfiken av mig och gillar att prova nya tekniker. Utöver emalj jobbar jag också med grafik och glas. Det som lockar med emaljen är bland annat hantverket i det. Jag får möjlighet att tänka när jag arbetar med händerna, och kan nästan koppla bort tanken på bilden. Resultatet kan bli lite av ett överraskningsmoment. Det är också väldigt intensivt, du jobbar ju med en varm ugn hela tiden.

Till konstskapandet används industriemalj, gjord på järnplåt och lite grövre än smyckesemalj, som görs på kopparplåt. Emaljen är stryktålig - inom industrin används den bland annat på badkar, och det är lätt att ta bort färg från dess yta. Konstnärerna i föreningen Emaljverkstaden Falun har sin emaljverkstad på gruvområdet, ovanpå Gruvstugan. Flera kurser i emaljteknik har hållits där, vilket kan förklara det stora deltagarantalet i utställningen.

-De flesta dalakonstnärer som ställer ut har gått emaljkurser i Gruvstugan. Konstformen är väldig ung, man började inte med det förrän på 30- och 40-talet. Så vi har inga direkta förebilder, säger Ragnhild Fredell.

Medutställaren Margareta Hagegård instämmer.

- På så sätt är det väldigt fritt. Det är materialet som sammanbinder oss.

Fotnot: Utställningen pågår till den 10 augusti.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons