Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten färgar hans liv

Annons

- Känslan för teckning och målning har funnits ända från barnsben, det intresset har jag aldrig släppt, berättar Bo.

Den här månaden visar Bo Bernulf upp delar av sin konst på galleri Väggen på Folkets hus.

Det är en skön blandning av konst med motiv hämtade direkt ur vardagslivet. I Bernulfs tappning blir de färgglad och stilren konst att vila ögonen på.

- Färgsättningen är viktig för att skapa kraft i konsten. Jag tar bilder med kameran, därifrån skapar jag de flesta av mina motiv. De senaste är från Vass-Brittas gård, berättar han.

I Bernulfs digra konstsamling finns en salig blandning av spännande motiv, saker som han själv sett och upplevt genom åren.

- Det har mest blivit Falu- motiv i samlingen, säger Bo och visar en tavla av Elsborgs slott och en nyskapad tavla från Björngränd i Östanfors.

Men här på väggen i Folkets hus hänger även en vacker vy över en norsk fjord, och en avbildning av en gammal Studebaker, en bil som han själv ägde en gång i tiden.

Bo Bernulf är född i Falun, men flyttade till Kiruna 1969, där han arbetade som bilreparatör. 1995 flyttade han hem till Falun igen.

Bo älskar att måla, och trots att han drabbades av Parkinsons sjukdom för några år sedan fortsätter han att skapa hemma i stugan, även om det blir i mindre skala än tidigare.

- När jag var som mest aktiv hann jag med att måla 25-30 tavlor om året, numera blir det betydligt färre, berättar Bo.

Och för Bo har det inte varit någon konst att sälja sin konst.

- Jag brukar bli av med en och annan tavla, det tar jag som ett bevis på att folk tycker om det jag gör, men rik blir jag inte, möjligtvis rik på erfarenhet, säger Bo Bernulf.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons