Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att se formerna

Annons

Strömsmoen är norrmannen som för 17 år sedan bosatte sig i Siljansnäs. Han målar själv, men lär också ut.

- Folk vet inte hur de ska börja. En del blir så ledsna så de gråter, säger Strömsmoen. Det är kolossalt enkelt, hävdar han, och drar sin grundkurs.

Det finns fyra former: triangel, fyrkant, cirkel och rektangel. Det finns tre grundfärger: gult, rött och blått, som kan ge 36 nyanser.

Han tar lodjuret som exempel. Många börjar med de typiska öronen, men då får kroppen ofta tokiga proportioner. Det gäller att plocka sönder formen, se de negativa fälten, fyrkanten mellan frambenen och triangeln till vänster... Fångar man dem så har man djurets grundform.

Så mycket svårare är det inte, enligt Kjell Strömsmoen.

Nå, övning ger i alla fall färdighet. Själv har han hållit på sedan 1970-talet. Det började med att han var jaktvårdspolis i den norska fjällvärlden och strövade omkring veckovis ute på fjällvidderna. Nu minns han i olja och akvarell.

På väggarna sitter hunden som ställt en älg och rådjuren i avfrostade vitsippsmarker. Men också skogsarbetaren som barkar en stock och utvandrarna som rullar i väg sin kärra genom grundhålet, på sin första etapp mot Amerika.

Minnesbilder är bra, men han brukar också göra turer till Orsa, Järvsö och Skansen för att skissa.

- Snabbt ska det gå. Man måste vara litt´ slarvig om man ska få det levande, säger Strömsmoen som också arbetar med illustrationer till böcker och tidningar, samt med julkort och vykort.

För tio år sedan ställde han ut förra gången på Laz-gården och med detta firar också Brith Lou-ise och Lars-Erik Larzon tioårs-jubileum med sitt galleri. Det ligger som en del av deras 1700-talshus i Gårdvik, på vägen mellan Svärdsjö och Toftbyn.

Efter vernissage på lördag har de öppet i två veckor.

- Sedan öppnar vi om vi är hemma, säger Brith Louise.

Makarna Larzon delar konstintresset, målar själva och leder cirklar. De drog i gång galleriet när de närmade sig pension.

- Vi ville inte att det skulle stå still, säger Brith Louise.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons