Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst som friskvård

Annons

-Jag tror att de har insett att det blir bättre att om personalen får röra på sig lite, säger Eva Albinsson, som arbetar inom hemtjänsten på Järnet.

I går var det öppet hus på Järlindens gård. Det var avslutning på ett hälsoprojekt som hållit på under ett år. 40 anställda från Tisken-avdelningen har haft tio träffar där de fått prova på olika aktiviteter. Massage, visning av Anders Zorns verk, dekorering av stolar, stavgång och information om motion är något av det som har stått på programmet.

Eva Albinsson och Christina Johansson, som båda arbetar med hemtjänst på Järnet, tycker att det har varit ett bra projekt.

Massagen och stavgången har passat dem bäst. De tycker även att det har varit trevligt att träffa arbetskamraterna vid sidan av jobbet.

De nackdelar som de har sett har mest varit på det praktiska planet.

- Det kan vara svårt att få det att funka med vikarier. Om alla ska gå på friskvården samtidigt så måste man exempelvis tänka på att brukarna ska få sin mat i tid, säger Christina Johansson.

Angela Poroli, som är projektledare för Falu kommuns satsning Hälsofrämjande arbetsplats, har dragit samma slutsatser.

- Det som är enkelt och nära geografiskt fungerar. Om det är omständligt och tar för mycket tid avstår de, säger Angela Poroli.

Blir personalen friskare om de tittar på en tavla av Anders Zorn?

- Man får nya upplevelser och gör något ihop, man får något annat att prata om än arbetet och det ökar välbefinnandet, säger Porodi.

Fackförbundet Kommunal har varit med i hela projektet. Petra Thimell, som företräder organisationen, tycker att det är positivt att de anställda får 1 200 kronor till friskvård och 16 arbetstimmar per år för detta. På några enheter kommer man att dela upp pengarna så att hälften, 600 kronor, kan användas individuellt till exempelvis ett gymkort och andra hälften till gemensamma aktiviteter.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons