Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst säljs mot Hammarskjölds vilja

Annons

Dag Hammarskjölds Backåkra utanför Ystad har blivit av med två värdefulla skulpturer. Ägaren försöker att sälja dem för att få in pengar säger förre intendenten Nils Hansell som sagt upp sig i protest.

Lars Nittve, chef på Moderna museet i Stockholm, bekräftar att skulpturerna bjudits ut till försäljning.

Turistföreningen undersökte på det sättet möjligheten att finansiera verksamheten på Backåkra.

Hammarskjöld dog 1961. Han testamenterade hela sin kvarlåtenskap inklusive gården till STF. Kravet i testamentet var att gården skulle hållas öppen för allmänheten och inget, i väsentlig omfattning, fick ändras eller tas därifrån.

Bland kvarlåtenskapen finns två skulpturer av den världsberömde brittiska skulptrisen Barbara Hepworth som var personlig vän med Dag Hammarskjöld.

Backåkra har få besökare i dag och gården går med en förlust på mellan 300|000 och 400|000 kronor per år, enligt Torbjörn Widén, vd i STF.

Nils Hansell uppger att skulpturerna är värda mellan sex och åtta miljoner kronor styck. Turistföreningen kommenterar inte värdet men har enligt Widén av säkerhetsskäl överfört skulpturerna till okänd plats.

I höstas uppvaktade Torbjörn Widén Moderna museet som erbjöds att få köpa de två konstverken. Men Moderna avböjde, enligt Sydnytt troligen för att de var för dyra.

TT

Mer läsning

Annons