Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Könskriget" - en slump?

Annons

Flera inslag i programmet dokumenterades under Roks (Riksorganisationen för Kvinnojourer) jubileum men uttalandena är förvanskade genom den redigering som gjorts. Jag var där så jag hörde vad Ireen och andra sade. Ireen von Wachenfeldt är en mycket klok och sansad person och definitivt ingen manshatare.

Hon har däremot dåliga erfarenheter av hur många Mansjourer fungerar. De har i stället bidragit till att öka problemen för kvinnor och barn som varit utsatta för våld. Kvinnojouren i Falun har däremot haft förmånen att samarbeta under många år med den Mansjour som fanns i Borlänge till dess verksamhet havererade. Där har vi mött en hel del män som delade våra värderingar.

De har varit medarrangörer i de Kulturkafeer, med dialog kring samlevnad och relationer, som Kvinnojouren i Falun ordnat under flera år tillsammans med NBV och IOGT/NTO i Globen i Falun. Det manliga feministiska nätverk som nyligen bildats i Falun, samarbetar vi gärna med. Män behöver forum för att diskutera den nya mansrollen.

Jag har uppfattat att Roks inte är emot att misshandlande män får behandling för att bryta sitt våldsbeteende under förutsättning att behandlingen verkligen leder till detta. Det får däremot inte ske på bekostnad av att våldsutsatta kvinnor och barn får mindre stöd. Det är däremot inte Roks uppgift att behandla dessa män.

De flesta tjejer och kvinnor som engagerar sig i Kvinno- och tjejjourer gör det för att stödja sina medsystrar. De är inga manshatare. De är gifta, har sambo eller pojkvänner och många har barn. Det finns naturligtvis även en och annan manshatare bland kvinnor liksom man bland män hittar en och annan kvinnohatare.

Kvinnor som har fastnat i ett manshat har många gånger varit utsatta för mäns våld i olika former men har inte fått hjälp att bearbeta vad de varit med om och klarar kanske därför inte heller av att gå vidare till en ny relation med en man.

Via Kvinnojourerna får man i dag ett bra stöd i den akuta situationen men tyvärr finns inte där i dagsläget resurser för en djupare och längre bearbetning av deras trauma.

Olika former av mer långvarigt stöd kan behövas för att de på ett bra sätt ska kunna gå vidare med sina liv. Här finns likheter med dem som drabbades hårt av tsunamin. Det akuta omhändertagandet fungerade relativt bra för dem men det räcker inte med detta. Även de kommer att behöva få möjlighet till krisbearbetning längre fram. I annat fall riskerar många att drabbas av en kraftig krisreaktion när de senare i livet hamnar i någon form av allvarligt trauma.

Frågan är vad man ville åstadkomma med "Könskriget"? Är det Roks man vill smutskasta? I så fall, varför? Är det för att förhindra att Kvinno- och tjejjourer får mer pengar till sin verksamhet?

Eller är det Eva Lundgren och andra progressiva forskare man vill misskreditera? Handlar det i så fall om en akademisk konflikt? En del män känner troligen agg mot Eva Lundgren. Många män har förlorat mot henne i viktiga diskussioner. Många obehagliga sanningar och falska myter har dragits fram i ljuset genom Eva Lundgrens forskning. Det har naturligtvis även skaffat henne fiender i den akademiska världen.

På senare tid har höga jurister i såväl hovrätt som HD och även en hög militär blivit åtalade/fällda för våld mot kvinnor eller barn, barnpornografibrott eller brott mot sexköplagen. Har detta spelat in?

Handlar det bara om att misstänkliggöra feminister av rädsla för att Feministiskt Initiativ, FI, ska locka till sig väljare?

Eller är förklaringen så enkel att vi nu även i Sverige har drabbats av den skandalpress/media som florerar i många andra länder och som vi hittills varit ganska förskonade från?

INGEGERD KJELLBERG

Ingegerd Kjellberg är aktiv i Kvinnojouren i Falun. Hon är sjuksköterska och hon bor i Borlänge.

Mer läsning

Annons