Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konservativ seger i finländskt val

Annons

Finland går mot en borgerlig valseger. Samlingspartiet går starkt framåt medan regeringspartierna Centern och Socialdemokraterna går bakåt. Centern kvarstår dock som landets största parti.

Söndagens stora valskräll var att konservativa Samlingspartiet gick om Socialdemokraterna. Det kan innebära att dagens koalition mellan Centern och S är ett avslutat kapitel och att en rent borgerlig regering tar vid.

Vid 21-tiden svensk tid hade inga av de röster som avgavs under själva söndagen räknats. Finlands radio Yles prognos grundade sig helt på förhandsröstningen som avslutades redan i onsdags och som omfattar omkring 29 procent av de röstberättigade.

Valdagen inleddes med solsken men slutade i snöstorm, vilket antas ha missgynnat Socialdemokraterna.

Partiledaren Eero Heinäluoma var besviken.

Inte heller statsminister Matti Vanhanen kunde svara på varför C och S gått bakåt trots att regeringen antas ha gjort ett bra jobb de senaste fyra åren. Vanhanen hoppades ändå få uppdraget att bilda landets kommande regering.

In i det sista har utgången varit oviss, men allt tydde inför valet på att Centerpartiet och statsminister Vanhanen skulle få förnyat förtroende.

De väljare som TT talat med under söndagen var dock påfallande inriktade på ett borgerligt regeringsalternativ.

De första säkra valprognoserna på hela valresultatet väntades inte förrän sent under söndagskvällen.

Hur Finlands nästa regering ser ut kan dock klarna först om några dagar.

TT

Mer läsning

Annons