Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens till gagn för Falun och Borlänge

Annons

I en skrivelse den 25 januari 1972 till kommunstyrelserna i Falun och Borlänge föreslog länsstyrelsen att kommunerna skulle biträda ett förslag om bildande av ett nytt kommunblock med de två kommunerna som medlemmar.

Det skulle, enligt förslaget, leda fram till en sammanläggning. En ny kommun skulle se dagens ljus och kallas Runnbygden.

Redan på 1940-talet hade liknande tankegångar framförts och under 1950-talet lanserades förslaget "Dalastad".

Länsstyrelsens förslag snabbehandlades. Vid ett möte redan den 7 februari 1972 mellan de båda kommunerna hos landshövdingen avfärdades förslaget.

Det främsta skälet var "att man inte ville försämra kommuninvånarnas möjligheter att påverka skeendet och utvecklingen i samhället".

Visst kunde samarbetet mellan Falun och Borlänge kommuner ha varit bättre under åren, kan tyckas. Men vad som gjorts gemensamt ska inte underskattas.

Jag är övertygad om att "konkurrensen" kommunerna emellan har varit positivt för Dalarna.

Kunde riksdagen ta ett beslut om att landstingen upphör och deras uppgifter delas upp mellan staten och kommunerna vore mycket vunnet.

Vi måste värna om den kommunala självbestämmanderätten och vi måste få många fler personer att engagera sig i den kommunalpolitiska verksamheten.

ULF ELGEMYR FALUPARTIET

Mer läsning

Annons