Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Konkurrens är bra för Falun"

Annons

Det framkom i samband med ett möte, som har hållits mellan Centrala stadsrum, Välkommen till Falun och näringslivskontoret. Tanken var att de tre olika organisationerna i Falun skulle lära känna varandra och hitta former för hur man i framtiden får bästa resultat genom ett samarbete.

Då var konkurrenssituationen i Falun en punkt man diskuterade.

- Visst, konkurrens är något som är bra för Falun, säger centrumledaren Åsa Svedjetun och berättar att det var en viktig utgångspunkt när de diskuterade möjligheten att få nya affärer till Falun.

I det sammanhanget menar Åsa Svedjetun att det är viktigt och visa respekt mot de redan etablerade handlarna:

- Det går inte att sälja och ta vad som helst, säger Åsa Svedjetun.

Näringslivschefen Hans Ahlin menade att detta handlar om när Falun på ett offensivt sätt ska gå ut och söka butiker till Falun:

- I det fallet gäller det att ta hänsyn till de etablerade handlarna och istället kanske locka butiker som inte redan finns i stan så att invånarna slipper åka till Valbo och handla.

Men när det gäller affärer, exempelvis lågprisbutiker inom livsmedel, som vill etablera sig i Falun, är situationen en annan.

- Då kan kommunen inte stoppa dem, bara de söker sig till tomter eller fastigheter som stämmer med Faluns detaljplan, säger Hans Ahlin och fortsätter:

- Jag har noterat att det finns en oro bland köpmännen i centrala Falun att det ska skapas ett köpcentrum utanför Falun som konkurrerar med dem.

- Men här är vi eniga om att Falun har en stadskärna som vi ska värna om, menar Åsa Svedjetun.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons