Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konfrontationen tilltar i Ukraina

Annons

Ukrainas politiska kris närmar sig kokpunkten _ igen.

Anklagelser om brott och diktatur haglar mellan landets ledare, uppbackade av olika säkerhetsstyrkor.

I dag samlades hundratals parlamentsvänliga demonstranter utanför Författningsdomstolen i huvudstaden Kiev, sedan premiärminister Viktor Janukovytj i ett skarpt presidentkritiskt tv-tal i torsdags ifrågasatt vilka det egentligen är som "intagit" domstolen.

Det presidentlojala säkerhetsdepartementet har avfärdat att några som helst oegentligheter skulle pågå. De styrkor som bevakade domstolen lämnade dock byggnaden under fredagsmorgonen.

Samtidigt har riksåklagarämbetet i Kiev ställts under parlamentets och premiärministerns kontroll. I protest mot president Viktor Jusjtjenkos beslut i torsdags att sparka riksåklagaren tog inrikesminister Vasyl Tsusjko med sig elitstyrkan Berkut för att slänga ut den normala skyddstyrkan.

Händelsen innebär en kraftig upptrappning av den politiska kris som i snart två månader lamslagit landet. För första gången har nu olika polis- och säkerhetsstyrkor valt sida i konflikten mellan presidenten och premiärministern.

Enligt Tsusjko är sparkandet av riksåklagaren ett försök till statskupp från presidentens sida. Premiärminister Janukovytj jämförde för sin del Jusjtjenko med Spaniens förre diktator i sitt tv-tal.

Presidenten och premiärministern ska på fredagsförmiddagen mötas återigen för att försöka lösa konflikten.

Vid 12-tiden uppgav nyhetsbyrån Interfax att Ukrainas president har fråntagit inrikesministern dennes kontroll över samtliga inrikesstyrkor. Samtidigt har en brottsutredning inletts mot ministern, Vasyl Tsusjko.

Chefen för säkerhetstjänsten, Valentyn Nalyvaitjenko, säger dessutom att hans organisation är redo att möta alla "provokationer".

TT

Mer läsning

Annons