Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koncentration på nypremiär

Annons

Vi har hållit på under tre år. Det kommer folk hela tiden så det finns ett visst behov av kroki, säger läraren Yngve Mauritsson.

Modellteckningen är öppen för alla intresserade.

Man kommer när man har lust. I snitt brukar det komma drygt tio personer. De flesta kommer mer än en gång, säger han.

Några förkunskaper krävs inte.

Hit kommer både professionella konstnärer och amatörer. I bland slinker det in någon som aldrig tecknat tidigare. Det är bara stimulerande, säger Yngve Mauritsson.

Det är upp till var och en om de vill ha hjälp. De flesta jobbar självständigt. Men det är utvecklande att se hur andra gör. Man kan också få råd för att komma vidare.

Drygt fem olika personer i olika åldrar, både män och kvinnor, turas om att stå modell. Och det är inte vem som helst som kan stå nakenmodell.

Det är oftast någon som själv tecknar eller stått modell på konstskolorna, säger Yngve Mauritsson.

Hittills har inga "snuskgubbar" lockats till Wasabryggeriet för att titta på modellerna.

Jag har aldrig stött på det problemet. Alla sitter tysta och tecknar under full koncentration. En "snuskgubbe" skulle nog känna sig ganska obekväm, säger Yngve Mauritsson.

Hit kommer folk som tycker det är kul att teckna, håller på med design eller vill ha arbetsprover för att söka till en konstskola.

Full koncentration krävs också av modellen som ska hålla varje ställning i ett visst antal minuter, ja i bland ända upp till två timmar men då med en paus.

Kroki handlar om att snabbt försöka fånga en ställning med pennan. Man tecknar inte för att bli färdig i första hand. Det är själva teckningsprocessen som är det viktiga, säger Mauritsson.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons