Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompromiss om skärpta straffåtgärder

Annons

I dag väntas FN:s säkerhetsråd få ett förslag till skärpta sanktioner mot Iran på sitt bord.

De fem permanenta medlemmarna i rådet har tillsammans med Tyskland förhandlat fram en kompromiss om hur straffåtgärderna ska skärpas.

Sexpartssamtalen har nu utmynnat i enighet även om det finstilta i nya sanktioner, bekräftade Storbritannien i eftermiddags.

Enligt Reuters, som har läst texten, innehåller överenskommelsen ett förbud mot iransk vapenexport, frysning av tillgångar med anknytning till landets atomprogram samt en uppmaning till omvärlden att inte ställa upp med lån.

Den tas upp i rådet redan i dag men väntas inte antas förrän tidigast i nästa vecka.

Representanter för Frankrike, USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Tyskland har under tio dagar försökt komma överens om att skärpa de sanktioner som säkerhetsrådet införde mot Iran i december. Iran har vägrat följa säkerhetsrådets krav och hävdar att landets kärnteknikprogram bara har fredlig energiproduktion som mål.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sade i ett tal i går att han inte fruktar ytterligare sanktioner.

Hans tal möttes av ropet "Död åt Amerika!" och "Kärnenergi är vår naturliga rätt!"

Ryssland, en av Irans få allierade, anklagade i går Iran för att ligga efter med betalningarna för det kärnkraftverk som landet bygger i Bushehr i Iran. Det förnekades bestämt av Mohammed Saeedi, vice ordförande för Irans atomenergiorgan, som sade att över 130 miljoner kronor utbetalats i år.

Saeedi retade sig på den ryska formuleringen, att man sedan januari "inte fått en kopek":

TT

Mer läsning

Annons