Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunernas LAS-system gynnar privatiseringen

Annons

Hur ska yngre eller nyinflyttade till en kommun kunna ta sig in på arbetsmarknaden?

Kommunernas LAS-listor gör det svårt för de yngre att få ett arbete. De äldre med många år inom kommunen har förtur på alla tjänster som erbjuds. Med detta system låser man tillväxten i kommunen.

Man kan inte som nyinflyttad räkna med att kunna få arbete. Du kan till exempel ha arbetat i en annan kommun i tio år, dessa får du inte räkna när du söker arbete i en annan kommun. Allt enligt kommunernas LAS-listor.

Alla mindre kommuner kommer att på detta vis utarma sig själva. De yngre väljer att bosätta sig i någon större stad, där det är mer omsättning på personal. Där ökar chansen till att få ett arbete ökar avsevärt.

LAS-systemet känns väldigt gammalmodigt. Om kommunerna inte ser över detta kan jag garantera att man blir rejält akterseglade.

Då kommer privatiseringen att ta över. Friskolorna och en del privata företag har redan börjat äta sig in i kommunerna.

Jag förespråkar ett rättvisare system där rätt utbildning ska väga tyngst. Steg nummer två är självfallet om man är lämpad för den aktuella tjänsten. Alla år på arbetsmarknaden måste så klart vara lika mycket värda oavsett i vilken kommun man arbetat.

Med dessa självklara små åtgärder kan alla konkurrera på någorlunda lika villkor om tjänsterna inom kommunerna.

De som är sjukskrivna på längre tid, hur länge ska de få behålla sina tjänster? Jag tror att dessa behöver annan hjälp, man kan inte få ha sin tjänst kvar år efter år.

Ni tycker säkert att jag är känslokall, men se det från en annan synvinkel. Dessa sjukskrivingar medför att det uppstår olika vikariat. Dessa är förstås tidsbegränsade, i bästa fall några månader men ibland endast en månad.

Detta medför att den som går på vikariatet inte vet om den ska få arbeta kvar för tanken är att den sjukskrivne ska tillbaka.

Detta är inte heller speciellt humant mot vikarien, och jag kan garantera att man inte gör något bra arbete med dessa förutsättningar.

EN SOM HOPPAS PÅ FÖRÄNDRING

Mer läsning

Annons