Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna får betala dyrt

Annons

I teorin ska en person som fått en plats beviljad på ett särskilt boende få den platsen näst intill omedelbart. I verkligheten kan det dröja - ibland flera år.

Den årliga inrapporteringen av kommunernas ej verkställda beslut sker i december varje år. Dessa hade mellan 2005 och 2006 ökat från 80 till 179.

Enligt en lag från den 1 juli i fjol kan kommunerna dessutom få böta för beslut som inte blivit verkställda inom tre månader.

Just nu sitter man för första gången på länsstyrelsen Dalarna och går igenom ett antal ärenden som ska skickas till länsrätten, där man beslutar om eventuella böter. Enligt lagtexten kan allt mellan 10 000 och en miljon kronor utdömas.

- Man har ju avvecklat många särskilda boenden. Det är klart att det får effekt, säger Ann-Sofi Tufvesson på länsstyrelsen.

Var i det stora spannet bötesbeloppen kommer att hamna i realiteten, tycks än så länge vara osäkert. Juristen Tora Nissen på Socialstyrelsen förklarar det med att lagen helt enkelt är så ny att någon praxis ännu inte finns.

Tage Gradin, verksamhetschef för särskilt boende i Rättviks kommun, tror att länsstyrelsens skärpta krav kommer att ge effekt, inte minst på den politiska sidan.

- Jag tror att de kan tvingas planera om i budgeten. Platsbristen beror ju på besparingar; att ekonomin inte varit den rätta. Men jag vet flera kommuner som nu planerar att skapa nya platser i särskilt boende.

I Rättvik har man tagit beslut om åtta sådana. Statistiken för ej verkställda beslut låg för några dagar sedan på sex stycken (där tiden överstiger tre månader).

Även chefen för länsstyrelsens sociala enhet, Pelle Björklund, tycker sig se att trenden efter den senaste årsrapporteringen vänt åt rätt håll.

- Förut behövde kommunerna bara svara på den här enkäten en gång per år. Nu måste de komma in med statistik varje kvartal. Detta nya krav kanske tvingar fram rutiner på kommunerna som uppmärksammar de här frågorna.

Mer läsning

Annons