Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner slarvar med brandskydd

Annons

Räddningsverket riktar kritik mot Dalarnas kommuner för uteblivna kontroller av brandskydd. Syftet med brandskyddskontroller är att i ett tidigt skede upptäcka fel och brister hos anläggningar som kan innebära risk för brand.

Enligt en lag som infördes för två år sedan är det kommunerna som har det övergripande ansvaret för att kontrollerna utförs. Men många lever inte upp till sina skyldigheter, visar Räddningsverkets statistik för 2005.

Sämst i Dalarna var Vansbro och Orsa som inte genomförde en enda kontroll i fjol. Ytterligare 46 kommuner i Sverige uppvisade ett lika dåligt resultat.

- Det stämmer att vi ligger efter med kontrollerna. Frågan var uppe på arbetsutskottets möte i måndags så nu ska vi verkligen komma igång, säger Ann Beskow, kommunalråd i Orsa.

Håkan Bäcklund, räddnings-chef i Orsa, har en förklaring till kommunens usla resultat:

- Taxan för hur mycket kontrollerna ska kosta togs av kommunen så sent som i februari, säger Håkan Bäcklund.

I Dalarna var det bara Smedjebacken som genomförde samtliga planerade kontroller förra året.

Enligt kommunalrådet Leif Nilsson handlar det om en medveten satsning som gjorts i samarbete med försäkringsbolagen.

- Vi jobbar för att bli certifierade som Säker och trygg kommun i höst, säger Nilsson.

Brandskyddskontrollerna är en del i arbetet mot certifiering. Gratis sandpåsar för att minska antalet halkolyckor under vintern är en annan.

- Vi gör det för att få ner antalet olycksfall i kommunen och tror att det är ett sätt att sälja kommunen på sikt och locka hit nya invånare, säger Leif Nilsson.

Enligt Räddningsverket finns det olika orsaker till kommunernas dåliga siffror. En del saknar ett fungerande avtal med den entreprenör som ska utföra kontrollerna. Andra har brist på behörig personal. Tidigare kunde kontrollerna utföras av alla sotare. I dag måste kontrollanten ha en utbildningsnivå på minst skorstensfejartekniker.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons