Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens va-strategi tar form

Annons

I somras inleddes inventeringen av de enskilda vatten- och avloppsanläggningarna i kommunen. Parallellt med den kommunala kartläggningen genomförde även länsstyrelsen en inventering av enskilda vattentäkter - med fokus på förekomsten av arsenik och uran.

Sammantaget har kommunens miljöskydd tillsammans med kommunens energibolag Seab åstadkommit en grundläggande bild av läget. En bild som visar var va-problemen är störst, och var det är aktuellt att utöka den kommunala va-verksamheten.

I dagsläget finns räknas Harnäs, Hagge, Lernbo, Silfhyttan, Gubbo, Smedjebacken, Söderbärke och Vad till de allmänna verksamhetsområdena för vatten- och avlopp.

Men utöver dessa finns det ett flertal områden där bebyggelsen ökat under årens lopp. I flera fall handlar det om fritidsområden som till stora delar omvandlats till ett permanentboende.

Som en följd av detta ligger enskilda vattentäkter och enskilda avloppsanläggningar i vissa områden så tätt att det enligt miljöskyddets bedömningar finns stora risker för bakteriella föroreningar.

Norbert Junker, miljö- och byggnämndens ordförande, påminner att numera är det inte industrierna som står för de största utsläppen av kväve och fosfor till vattendragen, utan de enskilda avloppen.

Den tågordning som miljöskyddet och energibolaget jobbat fram när det gäller utbyggnaden av det kommunala va-nätet räknar i första hand in områden som Vikersvik-Kuludden, Tolvsbo-Årängen, Flatenberg-Backbyn samt Snöån.

Här kan det bli frågan om en utbyggnad inom de närmaste fem åren.

I byar som exempelvis Åsmansbo, Larsbo, Korsheden och Viksberg är det också angeläget att sanera bland de enskilda avloppen. Men i det här fallet anses det inte finnas några möjligheter att det kan ske genom en anslutning till kommunens va-nät.

I byarna handlar det istället om att uppmana och medverka till att det skapas gemensamma avloppslösningar mellan fastighetsägarna.

Närmast väntar nu en diskussion om innehållet i utkastet. Vid miljö- och byggnämndens sammanträde i mars väntas va-strategin återkomma på dagordningen som ett beslutsärende.

Och i april ska strategin vara mogen för en omgång i kommunfullmäktige.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons