Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen vilseledd"

Annons

I en glascylinder på bordet finns en lerig sörja som förra veckan plockades upp av dykare alldeles intill en av Slotts lax fiskkassar utanför Barkdal.

Enligt ett analysföretag i Karlstad är innehållet slam och organiskt material som normalt finns i sjöar. Det som gör det här fyndet anmärkningsvärt är mängden.

- Under fiskkassen som ligger på åtta meters djup finns närmare en och en halv meter av den här geggan. Buren sitter till och med fast i den, berättar Sune Lindell, en av medlemmarna i arbetsgruppen.

- Vi menar att Slotts lax fört både kommun och domstolar bakom ljuset genom att beslut fattats på gamla uppgifter.

En av de saker som arbetsgruppen slår ner på är en uppgift på Slotts lax hemsida där det finns information från samrådet 2003.

- Där finns en bild som visar en sjöbotten och så skriver man att det under fiskodlingen är rent och ser ut som övrig sjöbotten i Siljan. För det första kan det vara vilken botten som helst och för det andra är bilden från 2001, säger Thore Sterner.

- Vi engagerade en dykare för att få reda på hur det ser ut i verkligheten idag efter alla dessa år av fiskodling på stället. Det är det ingen som brytt sig om under alla domstolsförhandlingar.

Nu vill arbetsgruppen att kommunens miljö- och hälsoskyddskontor, som är tillsynsmyndighet, ska göra egna provtagningar för att få reda på exakt vad som finns i geggan. Bland annat för att få svar på den fråga som engagerat arbetsgruppen mot fiskodlingen mest:

- Vart tar skiten vägen? Det handlar om fyra ton fekalier per dag när odlingen är fullt utbyggd. Det är naivt att tro att det snällt följer med strömfåran nerför älven och sen bara försvinner, fyller Arne Lindell i.

Gruppen pekar också på att det i Norge inte längre är tillåtet med fiskodlingar i insjöar och att Åland har beslutat att minska sin fiskodling i kassar med 80 procent för att vattnet i havet försämrats avsevärt och påverkat turismen negativt.

På tisdag ska fullmäktige i Leksand ta ställning till om kommunen ska teckna ett nytt arrendeavtal med Slotts lax eller inte. Det gamla avtalet gäller odling av 125 ton fisk per år och det nya ska omfatta maximalt 500 ton per år.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons