Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vägrar ploga

Annons

– På morgnarna är de många barn och ungdomar som går via Prästgårdsgatan för att ta sig till Kyrkskolan eller Högbergsskolan. Och dagtid kommer äldre som är på väg ner till affärerna i Marnäs.
Grummich finner det minst sagt anmärkningsvärt att kommunen uppenbarligen vägrar att ploga eller skotta bort snövallen mellan Ljunghällsvägen och gång- och cykelvägen på ”kyrkskolesidan”.
När NLT inspekterar platsen tillsammans med Grummich kommer Anna Lindgren gående med sin labrador Gerda. De promenerar här ibland och Lindgren kan bara instämma.
– Här borde de ploga, säger hon.
– När jag pratar med Jan-Inge Jansson (transportchefen), Per-Erik Olofsson (områdeschef) och Sören Grandelius (ordförande i trafikutskottet) så lyssnar de på mina synpunkter i olika frågor.
– Men tyvärr är det en chef högre upp som har satt stopp för plogningen och hans argument är att här inte finns något övergångsställe, uppger Grummich.
Chefen han avser är projekteringschefen Christer Lindberg. Han ställer sig oförstående till kritiken.
– Det här är nytt för mig, jag är inte inblandad i snöplogningen över huvud taget.
Men efter att ha satt sig in i ärendet säger Lindberg att snövallarna normalt brukar plogas över till andra sidan Ljunghällsvägen men nu har det inte hunnits med på grund av det myckna snöandet.
– För ungarna är det säkert inga svårigheter att ta sig över snövallarna. Det kan vara besvärligare för äldre men man kan ju faktiskt använda gång- och cykelvägarna efter Högbergsgatan och Ljunghällsvägen. Då slipper man trampa upp i snövallar.
Skulle det spela någon roll om ni skottar upp ett par meter brett hål i snövallen så folk på ett enkelt sätt kan ta sig in på gång- och cykelvägen?
– Problemet är kantstenen mellan Ljunghällsvägen och gång- och cykelvägen. Det skulle vara risk för att den som cyklar där kör in i kantstenen och åker omkull. För att komma åt det problemet måste vi i så fall sänka gångbanan till samma nivå som Ljunghällsvägen men det kan vi inte göra nu i vinter.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons