Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar krafttag mot droger

Annons

Det är kommunchefen, socialchefen och skolcheferna tillsammans med drogsamordnaren Suzanne Mårtensson som har tagit initiativ till manifestationen.

Klockan 13.00 samlas samtliga elever i nian på grundskolan och ettan på gymnasiet i Vasaulan för att lyssna på en föreläsning av socionomen Börje Dahl.

Efteråt kommer eleverna att diskutera föreläsningen i mindre grupper.

Klockan 16.30 startar ett fackeltåg från Martin Koch- gymnasiets skolgård. Föräldrar, elever och allmänheten är välkomna att delta. Kommunalråd Ingvar Damm och oppositionsråd Gun Drugg kommer att hålla var sitt inledningsanförande.

Börje Dahl kommer sedan att hålla ytterligare en föreläsning för föräldrar och allmänhet på temat "du kan inte vänta tills du har bevis".

-Många föräldrar blir tagna på sängen när något händer. De vill inte tro att deras barn har problem med droger, säger Ingrid Elmgren.

Hon får medhåll av Suzanne Mårtensson.

Undersökningar visar att det som påverkar ungdomars attityd till droger mest är föräldrarna.

-Traditionell drogundervisning påverkar beteendet i ganska liten utsträckning. Ju starkare vi föräldrar visar att det till exempel inte är okej att bjuda på alkohol hemma desto störe inverkan har det på ungdomarna.

Första gången ungdomar testar narkotika är de oftast redan påverkade av alkohol. Den vanligaste introduktionsdrogen är hasch.

Amfetaminmissbruket har ökat i takt med att priset har sjunkit. Debuten brukar göras i 15-årsåldern.

-Ungdomar ser sällan de negativa konsekvenserna av att ta droger eftersom de inte känt av dem ännu, säger Suzanne Mårtensson.

De fysiska och mentala skadorna syns inte på en gång. Men det finns andra tydliga varningstecken.

-Närvaron i skolan sjunker, betygen blir sämre och eleven byter kompisar, säger Ingrid Elmgren.

Ingrid Elmgren och Suzanne Mårtensson har märkt att många ungdomar är oroliga för sina kompisar och efterfrågar ett större engagemang från vuxna.

Hedemora är dock varken bättre eller sämre än andra städer.

Narkotikamissbruket i Hedemora ligger något under riksgenomsnittet medan alkoholmissbruket är något högre än i kringliggande kommuner av samma storlek.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons