Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen stäms

Annons

Det ser därmed ut som om kommunen kommer att stämmas vid Falu tingsrätt för brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU.

I brevet till kommunen avslöjar också nJoys Anders Börjesson hur han erbjudit kommunen sina tjänster:

- Jag var på besök och skrev själv ett förslag till samarbete med Ludvika simhall som överlämnades till Hans (Gerlström) på badet redan i april i år. Jag har varit i kontakt med honom under hösten och fått veta att ingenting är på gång. Ett avtal som bygger på en delning till en kommun måste handlas upp enligt LOU, skriver Börjesson.

Risken för skadestånd finns, men kan undanröjas om kommunen hävdar att inget bindande avtal är slutet. Då måste kultur och fritidsnämnden själva vid sitt möte den 20 december avslå förslaget till beslut vad gäller det redan undertecknade avtalet med Nautilus. Därefter vandra den rätta vägen och genomföra en upphandling enligt LOU.

Om kultur- och fritidsnämnden avstår från att fullfölja kontraktet och låter alla intressenter få chansen att räkna på gymaffären så lovar nJoys chef Susanne Bylund att avstå från göra en rättssak av Henrikssons avtal.

Kommunalrådet Roger Stål ogillar den affär som Ingvar Henriksson orsakat. Stål lovar att ta ett alvarligt samtal med sin nämndordförande.

- Hade det varit så att man bara hyrt ut hade det varit en sak. Nu har de en bra idé men då måste man fatta besluten i den ordning de måste tas. Nämnden verkar ju vara överens men inte ens det hjälper. Jag uppfattar det som om man sprungit lite väl fort fram i kultur- och fritidsnämnden, säger Stål.

- Jag kan inte bedöma allvaret än men det här var helt onödigt. En kommun ska självklart följa regelsystemet och det är dumt när han sätter oss i formaliadiskussioner, säger Roger Stål.

Detta kommer Stål att klargöra för Ingvar Henriksson då de möts. Vid detta möte kommer Stål också att framföra att Henrikssons idé att flytta en modul till Stensveden.

Roger Stål är liksom hela kommunledningen mycket medveten om att Ingvar Henriksson är handlingens man och att det ibland går för fort.

- Ja, så är det. Det är bra med kreativitet men man får för den skull inte gå ifrån regelverket.

- Den här oanvända modulen är ett annat exempel. En jättebra idé men jag kommer att säga till Henriksson att det måste fattas alla nödvändiga beslut i tekniska nämnden och i kultur och fritid. Alla berörda måste veta vem som gör vad och betalar vad innan han skrider till verket, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons