Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sköt till 95 miljoner

Annons

Han har granskat de kommunala bolagens årsredovisningar och kommit fram till att Falu kommun sedan 1983 har skjutit till aktieägartillskott och bidrag på cirka 95 miljoner, och att det med stor sannolikhet finns ett mörkertal bakom den siffran med ytterligare kostnader som inte går att se i årsredovisningarna.

Den största minusposten kommer från Kopparstaden AB. Kopparstaden hade under 1980-talet stora problem med outhyrda lägenheter och fick ungefär 55 miljoner i aktieägartillskott och bidrag från kommunen under perioden 1983 till 1991.

Tidningen har i omgångar skrivit om Falu industrihus problem med outhyrda industri- och kontorslokaler, och att kommunen år efter år har tvingats skjuta till pengar för att undvika konkurs.

Enligt Sigvard Lindströms beräkningar handlar det om drygt 34 miljoner.

Falu digital park är också ett välkänt utvecklings- och utbildningsprojekt i bolagsform som i slutändan kom att kosta skattebetalarna 6,5 miljoner.

- Trots att verksamheten nu är avvecklad vore det intressant att få veta vad utbildningen lett till, till exempel hur många studenter som arbetar inom branschen och om de finns kvar i vår kommun.

Kopparstaden har sedan krisåren repat sig väl och fick förra året en rekordvinst på 22 miljoner.

I början av sommaren sålde kommunen den sista större fastigheten i Falu industrihus vilket satte punkt för den långdragna förlustaffären.

Granskningen har Sigvard Lindström gjort, dels för att han är en engagerad samhällsmedborgare men också på uppdrag av Falu villaägareförening och Falu hyresgästföreningen.

Granskningen har delgetts ledande kommunpolitiker och Lindström har bland annat kommit fram till att:

3 Det är svårt som medborgare att få insyn i de kommunala bolagen.

3 Vissa politiker sitter både i bolagsstyrelser och i kommunstyrelsen, det organ som är satt att granska bolagen.

3 Falu industrihus borde kunna avvecklas. I bolaget i dag finns i stort sett bara ett avtal med Stora Enso om lastkajen i Grycksbo kvar.

3 Om kommunen beslutar att avveckla Falun digital park, bolaget är i dag vilande, får man loss 1,1 miljoner kronor. Dessutom medför ett vilande bolag kostnader för till exempel styrelse, revision och redovisning.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons