Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sitter fast i hyresavtalen

Annons

Om nio månader kommer Nautilus på samma sätt att ha rätt till ett likvärdigt gym när detta avtal löper ut om fem år.

Båda avtalen har tillkommit utan att kommunen aktivt sökt flera leverantörer och utan anbudsgivning.

Hyresavtalen innebär att kommunen inte kan byta leverantör av bio och gym när avtalen löper ut annat än att köpa sig ur hyresavtalen eller att hävda att hyresgästen inte skött sig.

Detta försvårar möjligheten att ta in anbud och kanske vinna bättre avtal med andra som vill köra bio eller gym i kommunens lokaler när avtalen löper ut.

- Det tioåriga kontraktet på bio Star kommer att leda till att de har besittningsrätt. Det innebär att om vi vill använda bion på annat sätt så måste vi ordna fram en likvärdig lokal till den och det kommer vi i så fall att få svårt att ordna, konstaterar Stefan Andersson, fastighetschef vid tekniska kontoret som förvaltar kommunens fastigheter.

Kerstin Edström, vid samma kontor och som är expert på hyresavtal, har varit noga med att påpeka risken med besittningsrätten för berörda politiker när kommunen gått in i hyresavtalen med Björnbiografer och nu Nautilus.

- Bioavtalet går ut 2012 och kan förlängas i tre år. Om han inte missköter hyran eller förstör i lokalen har han besittningsrätten. Detta måste alla ansvariga vara medvetna om.

- Kontraktet är också sådant att vi inte kan påverka hyresnivån under avtalsperioden annat än med den avtalade indexuppräkningen.

Om kommunen vill förändra hyresnivån kan det ske när avtalet löper ut.

- Vi kan säga upp avtalet i mars 2011, nio månader innan det går ut och begära avtalsändring. Om vi anser att hyran är alldeles för låg kan vi begära hyreshöjning, bedömer Kerstin Edström.

- Nautilus avtal är femårigt och gäller från första januari i år. Efter nio månader så inträder besittningsskyddet. Vi kan säga upp det ett år innan det löper ut annars förlängs det i fem år. Om vi vill att de ska flytta ut så måste vi också erbjuda dem en likvärdig lokal, konstaterar Edström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons