Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sätter stopp

Annons

Det gymnasieprogram Anders vill gå utbildar eleverna i dataspelsprogrammering.

-Det är den enda utbildningen där man kan söka vidare inom dataspelsutbildningar på högskolan, säger Micael Vestlund.

Utbildningen finns på Bergs gymnasium i Svenstavik i Jämtland. Enligt skollagen kan en kommun inte säga nej till en elev som vill utbilda sig på annan ort om skolan är en friskola eller har riksintag. Bergs gymnasium är varken eller. Alltså sätter Hedemora kommun stopp för Anders framtidsplaner.

-Jag har ringt skolkontoret för att få en förklaring. Tjänstemannens enda svar var att regler är regler, säger Micael Vestlund.

Han hänvisar till kommunens egen syoplan där det står att eleven ska "få tillräckligt med kunskaper och erfarenheter för att kunna göra väl underbyggda val och kunna ta ställning i frågor som rör den egna framtiden."

-Om man missköter sig i skolan får man kosta hur mycket som helst. Här är det en elev som vill någonting och tar sikte på högskolan och då sätter de stopp för honom med argumentet att regler är regler, säger Micael Vestlund.

Anders har även kommit in på två friskolor i Borås och Gävle. Men där har de inte kommit lika långt i datorspelsutbildningen och de ger inte högskolekompetens.

-Vi har besökt skolan i Gävle och det känns som ett okej alternativ, säger Anders Vestlund.

Kostnaden för kommunen blir ungefär densamma oavsett om Anders går i Svenstavik eller Gävle.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kurt Hjertton (kd) tycker att Anders ska söka till gymnasiet i Avesta som Hedemora har samarbetsavtal med.

Mediaprogrammet på Domarhagsskolan i Avesta saknar datorspelsprogrammering. Kurt Hjertton menar dock att man skulle kunna snickra ihop en speciallösning för Anders.

- Lärarna saknar den kompetensen. För övrigt blir en inriktning för bara en person inte mer än en pappersprodukt för att inte tala om hur dyrt det blir om han ska få en utbildning som är likvärdig den i Svenstavik, säger Micael Vestlund.

Enligt Kurt Hjertton är specialanpassade inriktningar en beprövad lösning som oftast fungerar bra.

Micael Vestlund får visst medhåll av Hjertton att en sådan inriktining kanske inte kan ligga på samma nivå som utbildningen i Svenstavik. Men Hjertton tycker ändå att det är värt att ge Avesta en chans.

I grund och botten är det en ekonomisk fråga för kommunen.

-Om vi börjar tumma på våra regler kommer det att medföra enorma kostnader. Det är ett femtiotal elever varje år som söker specialutbildningar och varje sådan utbildning kostar ungefär hundra tusen kronor.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons