Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen och Scania bildar samarbetsgrupp

Annons

Precis som tidigare arbetar kommunen för att Falun ska få behålla produktionen som den är idag.

Det tror inte Gahnshag längre är realistiskt.

- Scania kommer att fullfölja studien. Jag har sagt att det kommer att förändra sig i Falun och det står fast. Vi arbetar för fortsatt verksamhet i lokalerna. Målet är att tomställa så lite som möjligt om eller när det försvinner verksamhet, säger Jonny Gahnshag.

Klockan 10 på fredagen mötte delegationen från Falun, Jonny Gahnshag, oppositionsrådet Mikael Rosén, kommundirektören Torkel Birgersson och näringslivschefen Hans Ahlin, tre Scaniachefer.

En av dem var Scanias vice vd Per Hallberg, som ansvarar för produktionsomställningen.

Närvarande var bolagets personaldirektör och chefen för produktionsdelen Powertrain där axeltillverkningen ingår.

Mötet varade i tre timmar och därefter gick kommunledningen på en timslång rundvandring i anläggningen.

Ett konkret beslut togs under mötet. Det ska bildas en samarbetsgrupp mellan Scania och Falu kommun. Hans Ahlin kommer att ingå i denna samverkan. Kjell Grundström, som arbetat med utveckling av regementsområdet och Lugnet, kommer att delta i arbetet.

Under fredagen diskuterade Scanialedningen internt vad denna grupp ska göra. I nästa vecka ska Scania informera personalen om samarbetsgruppen. Om cirka tre veckor kommer ledningsgruppen från Scania till Falun för att få information på plats.

Jonny Gahnshag anser att mötet med Scanialedningen var givande.

- Jag tycker att vi fick bra bemötande. Jag tycker att de plockade upp de idéer vi lämnade, säger han.

Känner du dig mer positiv eller mer negativ efter mötet?

- Ordet positiv signalerar en positiv förändring. Läget är fortsatt lika allvarligt som ni skrivit tidigare, säger Gahnshag.

Kommunledningen visade vad kommunen kan erbjuda Scania. Det handlar om kunnandet i regionen genom metallprojektet Triple Steelex och om att effektivisera värmeförsörjningen genom att gå från oljeuppvärmning till fjärrvärme.

Det fördes även diskussioner om lokalerna i Främby.

Hans-Åke Danielsson vid Scanias informationsavdelning säger att förundersökningen om produktionen i Falun och Sibbhult fortsätter. Den är klar tidigast under det första kvartalet. Han meddelar dessutom att det inte kommer att fattas beslut om en eventuell omorganisation vid Scanias styrelsemöte den 6 februari.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons