Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lurade unga

Annons

Redan före jul, för att vara ute i god tid, gick Monica Johansson och hennes pappa Lars in på kommunens hemsida. Via sökfunktionen hittade de en sida med information om sommarjobb i kommunens regi.
Där stod klart och tydligt att alla skolungdomar, från det att de slutat nian i grundskolan till trean i gymnasiet, garanteras sommarjobb.
Monica fyllde noggrant i ansökningshandlingar, skrev personliga brev och postade alltsammans. Medan hon väntade på svar, började hon göra upp planer med en kompis att åka till Frankrike till sommaren. Hon var ju garanterad jobb.
Men när ansökningstiden för längesen gått ut och ingenting hände, ringde pappa Lars kommunen. Där bollades han mellan olika tjänstemän, tyckte aldrig att han fick något bra svar, utan skrev istället en fråga på Roger Ståls forum på hemsidan.
”Vart ska således min dotter som i dagarna slutar årskurs nio vända sig för att kunna utnyttja sin kommunala rättighet till minst tre veckors sommarjobb?”
Beskedet från kommunchefen Kalle Gustafson blev ett dystert sådant för Monica. I år finns det nämligen bara 158 sommarjobb inom kommunen, som ska fördelas på 1 019 16-, 17- och 18-åringar.
Kommunchef Kalle Gustafson förklarar på forumet att felet helt enkelt består i att uppgiften legat kvar omkring fem år för länge på en del av hemsidan som inte setts över.
”Sett ur ett formellt perspektiv är det naturligtvis beslut som fattats av kommunstyrelsen som gäller oavsett vad som står på hemsidan eller i trycksaker”, konstaterar han vidare.
Till NLT säger han att han inte tror att så många drabbats av den felaktiga uppgiften, medan Lars Johansson fick intrycket vid samtal med tjänstemän på kommunen att det visst var fler som drabbats.
Kalle Gustafson beklagar det som inträffat.
– Det har skett ett misstag och det ber jag om ursäkt för.

Vilken tilltro kan kommuninvånarna ha till hemsidan?
– Jag tycker att de kan lita på den och på annan kommuninformation väldigt väl. Men det här hör till svagheterna hos de nya medierna. Som ansvarig utgivare hinner jag inte kontrollera allt.
Lars Johansson är upprörd över kommunens agerande ur två perspektiv. Dels att hans egen dotter inte fått det sommarjobb hemsidan utlovat, eller för den delen ens ett svar på sina ansökningar.
– Men jag tycker också att det är extra dåligt att man behandlar ungdomar på det här viset. När man är 15 år, då ska man verkligen bli tagen på allvar.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons