Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lämnar Grönklitt

Annons

Äldre Orsabor minns säkert att det historiskt stormat friskt i fullmäktige när Grönklitt gång på gång begärt ägartillskott till verksamheten.

- Jag tillträdde som ordförande i bolaget i oktober 1996. Den nya styrelsen med Bengt Johnson (m), Lars-Olof Uleander (c), revisorn Holger Gummås och jag själv hade då en träff där vi analyserade bolaget, både vad det gäller ekonomin och förutsättningarna. Vid det mötet lovade vi varandra att aldrig begära pengar av kommunfullmäktige, minns Hans-Göran Olsson.

Tämligen omgående började styrelsen att strukturera om bolaget och målet var att privatisera verksamheten.

- I det läget var det inte försvarbart att genomföra en privatisering. Bengt Johnson gav sin bild av situationen i orden "vi måste klä bruden vacker för att kunna sälja".

Med åren har bruden också blivit vacker. Första steget var att renodla ägandet så att Orsa Grön-klitt AB stod som ensam ägare för verksamheten i Grönklitt och kommunen för campingen.

- Det gällde också att få in pengar. Till en början var liftlinan det enda som bolaget tjänade någonting på. Vad vi gjorde var att ta över till exempel skidskolan och restaurangen. Resultatmässigt har det gett resultat. 1996 var omsättningen 18 miljoner kronor och nu ligger den på 39 miljoner, en fördubbling med andra ord.

- Vi lärde oss också att "samla i ladorna" för att ha ekonomi om någonting kärvade. Till exempel sommaren 1999 när campingen var översvämmad och vi förlorade cirka en miljon i beräknade intäkter. Det upplägget vi hade innebar att allt kunde rulla vidare och vi behövde inte gå till kommunfullmäktige och begära pengar.

Åren 2003-2004 bedömde styrelsen att omstruktureringen var genomförd och resultaturvecklingen på väg åt rätt håll.

- I det läget kändes det rätt att börja arbeta för en privatisering och det är den som nu fullbordas vid bolagsstämman den 12 januari.

Förutom Hans-Göran Olsson består den avgående styrelsen av Torbjörn Wallin, Lars-Olof Eriksson, Gunilla Elings-Friberg, Erik Käck, Sten Lindqvist och Ola Blumenberg.

- Det som varit bäst med den här styrelsen är att vi alla haft drivkraften och varit besjälade av att göra något bra för Orsas utveckling. I styrelserummet har det aldrig varit något politiskt tjafs och under senare år har vi fått stöd för våra idéer och förslag i alla politiska läger.

När stafettpinnen nu lämnas över till de privata aktörerna runt Siljan tycker Hans-Göran att det enbart är rätt och riktigt.

- Med den utveckling som pågår i Grönklitt orkar inte kommunen med att dra det ekonomiska lasset. Därför är det med glädje vi lämnar över och låter det privata kapitalet axla manteln och göra något bra av Grönklitt.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons