Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kritisk till att Björbo blir utan läkare

Annons

- Landstingsledningen har inte insett att allmänläkarsituationen skulle bli så här, trots att den borde ha kunnat inse det. I dag har vi 40 procent vakanta läkartjänster i länet. Bland annat på grund av att vi inte skrivit entreprenörsavtal, som andra län har gjort, säger han.

Jaak Kerstell finner det också märkligt att anställandet av en polsk läkare leder till att Björbo ställs utan läkarstation.

Han befarar att framtiden kan bli negativ även för vårdcentralen i Djurås och att det redan nu är dags att börja verka för att den blir kvar.

- Man talar om att de som bor i Djurmo, Sifferbo och Bäsna framöver i stället ska kunna listas hos läkare i Borlänge. Det känns faktiskt som om ett större Borlänge sjukhus vore på gång, säger han och fortsätter sin kritik mot landstinget:

- Frågan är snart inte var man ska få göra sina läkarbesök, utan om man ska få göra det. Dalarna är ett av länen med den besvärligaste rekryteringssituationen. I valet mellan en vårdcentral där alla tjänster är bemannade, eller en där flera tjänster är vakanta eller bemannas med stafettläkare, är svaret givet, säger Kerstell, som vill se ett "Djurås sjukhus".

Moderaternas Irma Rönnbäck, som sitter i samverkansgruppen, ser förändringen i Björbo som en tillfällig lösning.

- Vi har varit emot förändringen, men jag anser att Ulf Börjesson efter omständigheterna har hanterat frågan på det bästa möjliga sättet. Vi är nödda och tvungna att acceptera lösningen, säger hon.

Mer läsning

Annons